tiistai 30. joulukuuta 2014

22.-28.12.2014 - joulu Simojärvellä

Maanantai-iltana lomailu jatkui Simojärvellä, josta olimme vuokranneet sopivasti Marjaniemi -nimisen mökin. Pääpaino oli tietenkin sukuloimisella ja joulun vietolla, mutta piipahdin jo tiistaina vilkaisemassa minkälaista elämää Kaitavirrasta tänä talvena löytyy. Kirpeässä pakkaskelissä uiskentelivat sulassa sovussa laulujoutsen ja sinisorsa, ja sillan ympärillä sukelteli kolme koskikaraa.


Anoppi oli kuullut aamukävelyllään Jyrilässä helmipöllön, joten kävin iltasella yrittämässä pöllöä - ja siellähän se puputti kellon näyttäessä iltaseitsemää.

Jouluaatto ja -pyhät kuluivat visusti sisätiloissa, mihin kannusti myös yli 25 asteen pakkanen. Lauantaina kävin kuitenkin kävelemässä talvilintureittini, vaikka pakkasta oli edelleen 27 astetta. Itse asiassa tyyni pakkaskeli oli laskentaa ajatellen oikein mukava, mutta linnut olivat vähissä. Aloituspaikassani Aittoniemessä oli jäniksillä ollut näköjään oma jouluateriansa, minkä oli mahdollistanut pari rikkinäistä heinäpaalia. Ainoat niemestä irronneet lintulajit olivat teeri ja käpytikka.


Lähes kaikki laskentani linnut löytyivät muutamalta reitin varrella olevalta piharuokinnalta, ja loppujen lopuksi päivän saldoksi tuli seuraavanlainen lista: teeri 4, käpytikka 2, hömötiainen 19, sinitiainen 6, talitiainen 13, urpiainen 14 ja punatulkku 9. Ainoat nisäkäshavainnot olivat kaukana Simojärven jäällä lepäilleet yhdeksän poroa ja appivanhempien ruokinnan alla kurkistellut määrittämättä jäänyt myyrä.


Sunnuntaina samalla ruokinnalla pistäytyi vielä närhi, ja kotimatkalla Kaitavirran joutsen ja karat olivat edelleen paikalla, mutta sinisorsaa ei enää näkynyt. Myös Piittisjärven Ristisalmella kökötti kara.