keskiviikko 31. joulukuuta 2014

29.-31.12.2014 - vuoden loppu

Vuoden viimeiset valoisat tunnit menivät lähinnä kotipihan linnustoa kiikaroidessa. Tosin katseltavaa meillä myös riitti. Piharuokinnoillamme näkyi enimmillään 30 pikkuvarpusta, 30 varpusta, 25 keltasirkkua, seitsemän talitiaista, kuusi sinitiaista, viisi punatulkkua, kaksi käpytikkaa, kaksi hömötiaista, kuusitiainen, viherpeippo ja ainakin yksi pikkuvarpusen ja varpusen risteymälintu. Lähipuissa pistäytyi myös jokunen varis ja harakka sekä enimmillään noin 30 tilheä.

Tiistaina käväisin Särkikankaalla etsimässä Hietajärven Teuvon muutamaa päivää aikaisemmin Tiiraan ilmoittamia vuorihemppoja, mutta löysin vain 45 urpiaista. Samalla kävin Tohmossa tutkailemassa Karvakkojoen sulapaikkoja. Tohmon kiepaus palkittiin Asutusalueentien varresta löytyneillä närhellä, puukiipijällä ja pyyllä. Paluumatkalla näkyi pyy myös Kiuaskorventien risteyksessä ja Riekkotien varresta löytyi taviokuurna.

Keskiviikkona ajoin vielä mutkan Kotajoella ja Kalkonniemessä, mutta mitään mainittavaa ei sillä reissulla löytynyt. Vuoden kolmen viimeisen päivän kokonaislajimäärä nousi kuitenkin yhdeksääntoista keskustan yllä lentäneillä kesykyyhkyillä.


Vuoden viimeiset linnut näkyivät kotipihassa - ja päivän viimein pimettyä oli vuosi siltä osin pulkassa. Aktiivisesta retkeilystä huolimatta kulunut vuosi ei tarjonnut yhtään uutta spondea tai edes spontaania raria, ja elislistakin karttui vain Hailuodon mustakurkkurautiaisella. Vuodareita tuli kuitenkin ihan kohtuulliset 215 kappaletta - eli näköjään aivan sama määrä kuin edellisvuonnakin. Lapissa havaitsin 175 lajia, joista uusia LLY -pinnoja oli peräti viisi, eli isolokki, mustapäätasku, pikkujoutsen, luhtakerttunen ja leveäpyrstökihu. Mutta pinnoista viis, vuoteen mahtui joka tapauksessa jälleen monta upeaa reissua ja kokemusta. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia seikkailuita. Yksi tavoitteeni tulevalle vuodelle onkin havaita yli 200 lajia pohjoiskalottialueella eli pelkästään napapiirin pohjoispuolella! Saapa nähdä kuinka käy... ;-)