perjantai 29. huhtikuuta 2016

18.-24.4.2016 - kaikenlaisia lutraajia

Arkiviikolla yritin taas kulkea koulumatkat mahdollisimman paljon pyöräillen ja yleensä vielä Kuumalammen ja keskustan venesataman kautta. Ensimmäinen palkinto tuli heti maanantaina, kun venesatamasta löytyi laulava vuorihemppo ja aivan ylitseni lensi esiaikuinen merikotka. Iltapäivän retki Myllykummun ja Isokylän suuntaan tuotti oikeastaan vain räkättirastaan, sekä lisää laulujoutsenia, sinisorsia, telkkiä ja isokoskeloita. Tiistaina vuorihemppo oli edelleen paikalla ja koulun naapurissa istui talon katolla varpushaukka.

Torstaina pyörähdin iltasella Aronperällä, jossa oli nähty mustaleppälintu ja tunturikiuruja, mutta kumpaakaan tavoitelajeistani ei enää löytynyt. Retken saldo jäi Karlinin O-P:n ja Nevalan Eskon kanssa näkemääni uuttukyyhkyyn sekä muutamaan töyhtöhyyppään. Perjantaina venesataman edustalla lepäili viisi metsähanhea ja kotipihalle saapui kevään ensimmäinen järripeippo.

Lauantai olikin sitten reissupäivä, sillä olin luvannut pitää iltapäivällä esitelmän Savukosken Tanhuassa. Lähdin liikkeelle jo hyvissä ajoin tarkoituksenani retkeillä matkan varrella sen verran kuin ehtisin. Kostamosta löysinkin heti tuulihaukan ja Myllykummun edustalla lepäili pari kurkea. Arvosjoen sulalla olikin sitten jo melkoinen kuhina, sillä paikalta löytyi 30 taigametsähanhea, 18 laulujoutsenta, sinisorsapari ja kuusi telkkää.


Lintutorniin noustuani laskin paikalta vielä 41 kurkea, kolme räkättiä ja kaksi västäräkkiä ja ohitseni lensi piekana. Pelkosenniemen puolella näin vielä Sokanaavalla kolme kurkea ja Sudenvaaran kohdalla piekanan. Savukosken puolelle päästyäni ehdin nähdä vielä toisenkin piekanan, telkkäparin ja varpushaukan ennen kuin olin perillä Tanhuan Messulassa.

Oma esitelmäni koski Itä-Lapin pihalintuja, niiden tunnistamista ja niistä saatuja rengaslöytöjä, jonka jälkeen Ahtisen Jarmo näytti oman kuvasettinsä maakotkista ja muista uhanalaisista petolinnuista sekä niiden seurannoista. Mukavahenkisessä tapahtumassa oli yhteensä 35 osallistujaa, ja esitelmiemme lisäksi paikalla oli myös muuta ohjelmaa, kuten kahvittelua, arpajaisia, tietovisoja ja linnunpönttöjen rakentamista, joten tapahtuma kesti yhteensä reilut viisi tuntia.

Päätin ajella kotiin Sodankylän kautta ja Kiurujärven kohdalla näkyi sitten odottamani hiiripöllökin. Kelujärvellä patsasteli isolepinkäinen ja pienen sulan kohdalla saukko, jonka kalastelua pääsin seurailemaan aivan lähietäisyydeltä ainakin parinkymmenen minuutin ajan. Kaveri olikin todella taitava kalastaja, sillä se näytti löytävän sulasta jotain kiisken näköisiä kaloja suunnilleen kerran minuutissa.

Kemijärvelle saavuin vasta iltayhdeksän aikoihin, jolloin Särkikankaalla valotolpan nokassa istui vielä ampuhaukkakoiras ja pyörähdettyäni Pitkälläsillalla siellä lensi iltahämärissä pari kurkeakin.

Sunnuntaina tein taas lähiretkiä, eli pyöräilin lenkin kaupungilla ja kävin autolla Isokylällä. Heti aamulla pihassamme pistäytyi kevään ensimmäinen(!) urpiainen ja kohta ulos mentyäni kuulin muutamaan otteeseen punarinnan säkeen. Sulapaikoilta löytyi taas normilutraajia, eli joutsenia, sinisorsia, telkkiä ja isokoskeloita, mutta Isokylän kierroksella löysin Jousilammelta myös kaksi kuovia.


 Imposenniemen pelloilla näkyi vielä kulorastas ja kotiin saavuttuani lensi sairaalan yllä kolme kurkea.