lauantai 30. huhtikuuta 2016

25.-30.4.2016 - kevät tuli Kemijärvelle

Huhtikuun viimeisellä viikolla kevät eteni jo valtavin harppauksin. Alkuviikko oli vielä melko vaisu, ja koulumatkapyöräilyt tuottivat vain jonkun telkän sekä venesatamassa värjötelleen töyhtöhyypän. Retkiaikakin oli vähissä, kun lähes joka illalle oli ohjelmoitu joitakin luottamustoimia, kuten kaupunginhallitusta, kaupungin brändityöryhmää ja valtuustoryhmien puheenjohtajien kokousta.

Keskiviikolle olin kuitenkin  kaavaillut pyöräretkeä Isonkylän suuntaan, mutta hillitön vastatuuli sai suunnitelmani muuttumaan jo Pitkääsiltaa ylittäessäni. Pitkänsillan sulat katsottuani palasin nöyrästi kotiin ja jatkoin retkeä autolla. Jo Kallaanvaarassa oli tienvarsipellolla 35 räkättirastasta ja Kotajoen kohdalla suunnisti seitsemän kurkea kohti pohjoista. Kaisansalmessa ei näkynyt kuin kolme naurulokkia, mutta Imposenniemestä löytyi kuovien ja töyhtöhyypän ohella mm. pari kulorastasparvea, joista jälkimmäisessä oli mukana myös kaksi räkättiä, punakylkirastas sekä naaraspukuinen sepelrastas. Palatessani Isokylälle löysin vielä yhden rastasparven, jossa räkättien ja kulorastaan seuraan oli lyöttäytynyt kottarainen.

Torstaina pihallamme pistäytyi laulurastas ja pikapiipahdus Pitkällesillalle palkittiin kolmella tukkasotkalla. Perjantaina tein koulun jälkeen pyöräretken kaupungille, jolloin venesataman edustalla näkyi haapanapari ja Pitkänsillan sulista löytyi 17 telkkää, 10 isokoskeloa, 9 sinisorsaa, neljä kalalokkia sekä jouhisorsa-, tukkasotka- ja tukkakoskelopariskunnat. Taiteilijaniemen tyvellä pyöri neljä pajusirkkukoirasta.

Pyöräretki Isollekylälle toteutui kuun viimeisenä aamuna. Aloitin kuitenkin venesatamasta, jossa lauloi yllätyksekseni kiuru ja ylitseni muutti kolme kulorastasta. Edellispäiväiset haapanat olivat yhä paikalla sataman edustan sulassa.


Pitkänsillan pengertien päässä kuulin päivän ensimmäisen kuovin, ja kävin läpi sulassa kelluvat vesilinnut, joita oli nyt vähemmän kuin edellispäivänä.


Kallaanvaarassa lauloi pajusirkku ja huomasin yllättäen sulaa myös täällä. Pikakäännös rantaan tuotti 10 haapanaa, kahdeksan tavia ja sinisorsaparin.

Isokylälle saavuttuani ensimmäinen parempi havis olivat Ollilantien varressa ruokailleet kaksi naakkaa. Kaakkurilammen lähipellolla lensi ilokseni jo aamun toinen kiuru.

Imposenniemen pellot olivat jo aivan lumettomat, ja lyhyt staijituokio paikalla palkittiin metsähanhiparilla, kolmella sepelkyyhkyllä ja kahdella niittykirvisellä. Kuoveja ja töyhtöhyyppiä oli jo siellä täällä - samoin kuin rastaita ja peippoja, ja muutamassa paikassa lauloivat myös järripeipot ja punarinnat.


Kalkonniemessä oli enemmän ihmisiä kuin lintuja, joten selattuani sulan läpi lähdin pikkuhiljaa palailemaan kotia kohti.


Kylälle päästyäni aloin kiikaroida läpi Kärppäläntien vieruspellon rastasparvea, jonka seasta löytyi kahdeksan lapinsirkkua metsäviklon huutaessa taivaalla. Karsimustien puolen pelloilta löytyi puolestaan lisää kuoveja, töyhtöhyyppiä ja sepelkyyhkyjä, kahdeksan kapustarintaa ja yhdeksän lapinsirkkua. Takapellolla laidunsi komea metsäkauriskoiras ja kaukana Kotavaaran suunnassa kaarteli piekanakin.


Pyöräretken viimeinen havaintomerkintä syntyi Isokylän koulua ohittaessani, kun havahduin taivaalta kuuluvaan kaakkurin kaakatukseen, ja sieltä lintu löytyikin painaltamasta kohti etelää. Kaupungille päästyäni vapunvietto jatkui Kemijärven Luonnon kevätkokouksella, kuntosalilla ja leppoisalla iltakävelyllä keskustaan komeassa kevätsäässä. Illalla kotipihaan kuului punakylkirastaiden kilpalaulantaa ja kuukauden viimeiseksi havainnoksi tuli reviiriään kiertänyt lehtokurppa - nyt on kevät.