maanantai 12. maaliskuuta 2012

9.-11.3.2012 - edes takas risteilyä

Perjantaina iltapäivällä lähdimme koko perheen voimin ajelemaan kohti Ranuan Simojärveä. Hiihtolomaviikon suunnitelmat olivat menneet muun pesueen sairastelujen vuoksi moneen otteeseen uusiksi, ja nyt viikonlopun strategiaksi oli muotoutunut se, että nakkaan muut pariksi päiväksi appivanhempien luokse ja jatkan sitten lauantaina itsekseni etelään. Juotasjärven kohdalla muistin Allun havainneen paikalla olevassa pienessä sulassa isokoskelon jo tammikuussa, ja pikapysähdys sillan kohdalle varmisti sen, että naaraslintu oli edelleen hyvävoimaisena paikalla. Seuraava lintuhavainto tuli Piittisjärveltä, jossa sillan pielessä nökötti koskikara, ja vielä Kaitavirralla tehtiin pikapysähdys ja tarkistettiin että talvehtivat joutsenet ovat yhä hengissä. Illalla huomasin Tiirasta että Rovaniemen Niskanperältä oli löytynyt tunturipöllö, joten seuraavan aamun ajosúunnitelma olikin sitten sitä myöten selvä.


Herätyskello soi aamukuudelta ja aika pian sen jälkeen sain jo Raution Ilkalta tekstarin, että pöllö on yhä paikalla. Itse ehdin Niskanperälle noin kahdeksan aikoihin, jolloin sähköpylvään nokassa nököttävä pöllö löytyi heti. Paikalla olivat mm. Pernun Markku, Maalismaan Lea, Karlinin Olli-Pekka ja Peunan Antti - kaksi viimeksimainittua mittavalla kamerakalustolla varustettuina. Itselläni oli vain kännykkäkamera matkassa, mutta sainpa minä silläkin linnusta kuvan (tuolla yläoikeallahan se napottaa ;-) Tovin aikaa pylvään päällä patsastellutta pöllöä ihasteltuani jatkoin Ounasvaaralle, jossa olevalta ruokinnalta etsiskelin turhaan töyhtötiaista, mutta ainoa parempi laji paikalla oli pähkinähakki. Sitten jatkoin pikapuolin lentoasemalle ja lähdin Norwegianin kyydillä kohti Helsinkiä. Koneesta pystyin tarkistamaan, että pöllöpellon laidassa oli vielä kaksi bongareiden autoa.


Iltapäivä meni Helsingissä hernerokkasumussa ja vesisateessa, ja iltapuolella lähdin Baltic Princess -paatilla kohti Tallinnaa. Kyseessä oli KD:n kuntavaaliristeily ja sunnuntaiaamuna Tallinnan edustalla pidettävä puoluehallituksen kokous. Matkalla kokousteltiin hyvinkin aktiivisesti ja muutenkin oltiin niin visusti sisällä, että lintuhavainnot jäivät hyvin vähiin. Aamulla Tallinnan satamassa näkyi sentään lokkien ohella jokunen kyhmyjoutsen ja isokoskelo sekä yksinäinen merimetso.


Paluumatkalla livahdin seminaarista muutaman kerran kannelle, mutta upeassa kevätsäässä paistattelevan Suomenlahden pohjoisosat olivat ahtojäiden peitossa ja kunnolla avoveteen päästiin vasta Lauttasaaren edustalla, joten mitään allia kummempaa en päässyt laivalta näkemään. Illaksi lensin taas Rovaniemelle, ajoin hirveässä räntäsateessa Simojärvelle ja joskus yhden jälkeen yöllä olimme viimein kotona.