perjantai 18. heinäkuuta 2014

12.-18.7.2014 - haukkoja ja pihalintuja

Lauantaiaamuna aloitin kesän haukkahommat. Tosin niin, että Käsivarren retkeltään palaavat Janne ja Hanna ajelivat pihaamme aamuyhdeksäksi, josta jatkoimme autollani kohti ensimmäistä haukkasuota. Matkan varrella näimme palokärjen. Suolle päästyämme alkoikin kuulua muuttohaukan varoittelua, ja yllätykseksemme näimme kohta peräti kolme aikuista haukkaa; paikalla asustavan parin lisäksi suon yllä pyörähti myös vieras koiraslintu. Aamun haukkamäärä nousi kohta peräti seitsemään, kun pesällä meitä odottivat terhakkaat neloset.


Illalla kävin myös toisella haukkasuolla, joka oli harmittavasti tyhjä. Pitkää kävelyä piristi ainoastaan edestäni pyrähtänyt pyypoikue. Myös sunnuntaina tarkistamani pesäsuo oli autio.


Maanantaipäivä oli niin helteinen, että lykkäsin suosiolla viimeisen rankemman suokävelyn varhaiseen tiistaiaamuun. Vaikka olin ylhäällä jo aamuneljältä oli suolle päästyäni jo tuskastuttavan kuuma. Varoitteleva haukkapari kohensi kuitenkin mielialaa, ja räpsin kulkiessani kuvia emolinnuista mahdollisten lukurenkaiden toivossa. Kuvista näkyi kuitenkin, että molemmat linnut olivat renkaattomia.


Aika epätoivoisenkin hakemisen jälkeen löytyivät lopulta myös poikaset. Naaras ja koiras, jotka olivat kätkeytyneet yllättävän hyvin varvikon sekaan. Niitä rengastaessani jouduin toteamaan, että suolla oli myös poikkeuksellisen paljon mäkäriä.



Aamukävelyn muita havaintoja olivat mm. kanahaukkapoikue, muutama kuukkeli, kaksi metsävikloa ja varoitteleva pohjansirkku. Illaksi ajelimme sukuloimaan Simojärvelle, joskin lukemattomien hyönteisten puremien jälkeen etenkin korviani tuntui kuumottavan vielä seuraavanakin päivänä.

Muuten linturetkeily jäi - varsinkin helteiden takia - vähiin, mutta kotipihassa rengastelin viikon aikana jos jonkinnäköisiä siivekkäitä. Valtalajeja olivat viherpeippo (54 r) ja varpunen (40 r)  mutta ohessa sain rengastettua myös kolme talitiaista, kolme pajulintua, käpytikan, harakan, variksen ja urpiaisen.