perjantai 11. heinäkuuta 2014

4.-11.7.2014 - kuuma jakso

Ranuan lokkirengastusreissua seuraavat päivät olivat taas melkoisen vauhdikkaita - joskaan eivät lintumielessä. Muutamaa seuraavaa päivää kun värittivät etenkin Tuukan rippijuhlat sukulaisvierailuineen sekä vain muutaman sadan metrin päässä kotoamme pidetyt iskelmäfestivaalit, jossa kävin bongaamassa artisteja Paula Koivuniemestä Jukka Poikaan. Kelit muuttuivat nyt helteisiksi, joten miellyttävintä retkiaikaa olivat ilta ja yö - varsinkin kun jalkapallon MM-kisojen takia unirytmi suosi muutenkin iltavalvomista. Tosin vasta maanantain ja tiistain välisenä yönä olin taas renkaineni liikenteessä - nyt kuovien perässä. Isokylän, Soppelan ja Puikkolan pellot olivat kuitenkin varsin tyhjiä kahlaajista. Töyhtöhyyppiä ei näkynyt lainkaan, mutta kaksi kuovin poikasta sain sentään renkaisiin.



Jaakkolanlahdella lauloi lisäksi ruokokerttunen ja paikalla näkyi härkälintu ja neljä pikkulokkia. Pitkänsillan ympäristössä uiskenteli 50 haapanaa ja Pöyliöjärvellä näkyi kaksi härkälintua.

Keskiviikkona veimme Iinan mummolaan Simojärvelle ja kävin samalla Allun kanssa perinteisellä selkälokkireissullamme Pajuselällä. Lokkisaarten yläpuolella kaarteli tusinan verran aikuisia selkälokkeja, mutta ainoat poikaset jotka löysimme olivat kaksi harmaalokkia.


Kävin vielä alkuillasta läpi appivanhempien pihapiirin lukuisat linnunpöntöt, mutta vain yhdessä oli enää asukkaat - viisi kirjosiepon poikasta.


Torstaina kuulin kirjaston pihalla hernekertun ja hellesäässä Pöyliöjärven uimarannan äänimaisemaan kuuluivat mm. tilhen sirinä ja härkälinnun mylvintä. Iltasella ajelin Posion Pernuun, jossa olin luvannut käydä rengastamassa Timo Mattilan pöntössä asustavan tuulihaukkapoikueen.






Illan jo hämärtyessä pyörähdin myös Auttikönkäällä, josta löytyi koskikarapoikue ja yksinäinen tukkakoskelonaaras, mutta ei kaipaamiani virtavästäräkkejä. Taannoisen metsäpalon jäljet näkyivät selvästi könkään rinteissä.



Seitakorvan kala-altaiden ympäristössä oli yöpymässä 47 nauru-, 40 harmaa-, seitsemän kala- ja kaksi selkälokkia sekä yksinäinen kalatiira. Juujärvellä ja Luusuassa näin yllätyksekseni kolme suopöllöäkin.


Luusuansaaressa näkyi pari kurkea, Itärannantien varressa ruokaili joutsenpoikue ja Kulmunginniemen yllä lenteli nelisenkymmentä tiiraa.



Perjantaina pistin pitkästä aikaa siemenpyydyksen kotipihalle ja rengastin muiden askareiden ohessa syyskauden ensimmäisen viherpeipon ja kolme nuorta varpusta.


Puoliltaöin tein vielä reissun Isokylän pelloille, mutta ainoat näkemäni kahlaajat olivat vain kaksi aikuista kuovia. Kesäöinen maisema Pitkältäsillalta oli jälleen kerran varsin kuvauksellinen.