maanantai 7. heinäkuuta 2014

3.7.2014 - Ruonasuonlampien lokit

Heinäkuun ensimmäisen varsinaisen linturetkeni kohteena olivat Ranuan Ruonasuonlammet, joilta olen rengastellut harmaalokkeja vuodesta 2009 alkaen. Kemijärvellä oli satanut vettä pitkin päivää ja vielä lähtiessäni vettä tuli taivaan täydeltä, mutta saapuessani Simojärvelle tiet olivat aivan kuivia ja keli erinomainen.

Tapasin Hamarin Allun ja Kalavaisen Topin päätien varressa, josta jatkoimme Topin tekemälle lintutornille lampien rantaan. Sarajärven Eeva oli lammilla kalassa, mutta toi meille veneen heti rantaan tultuamme, ja suuntasin Allun kanssa lokkijahtiin.


Alku vaikutti tosi huonolta, sillä löysimme lampien pohjoisreunalta vain yhden harmaalokin poikasen.


Sitten hoksasimme rantautua pesimäsaarille ja heinikkoon piiloutuneita lokkeja alkoi löytyä sieltä täältä. Poikaset olivat sen verran pieniä, että ne olivatkin vielä saarissa, kun kaikkina aikasempina vuosina olimme pyydystelleet niitä avovedestä tai lampia ympäröiviltä soilta.


Illan urakan saldo oli ennätykselliset 13 rengastusta, ja lokinpoikasten lisäksi meitä ilahdutti lammilla uinut ja välillä myös lennellyt mustakurkku-uikku. Rantauduttuamme kahvittelimme ja paistoimme vielä makkarat lintutornin vieressä olevalla laavulla. Kotimatkalla näin Ranuan pohjoisosissa vielä pari lehtokurppaa ja rengastin yhden kuovinpoikasen.