torstai 1. tammikuuta 2015

1.1.2015 - Kemijärven keskustan talvilintulaskenta

Vuoden ensimmäinen päivä oli taas kerran retkipäivä, ja muutaman edellisvuoden tapaan päivä kului talvilintulaskennan merkeissä. Aloitin laskennan jo puoli kymmenen aikoihin tihrustamalla koti-ikkunoista, kun aamuhämärässä ruokinnoillamme alkoi näkyä ensimmäisiä hahmoja. Aamupalalle olikin saapunut mm. 25 pikkuvarpusta, toistakymmentä keltasirkkua ja kuusitiainen, joten päivä lähti heti mukavasti käyntiin.

Tien päälle lähdin kymmeneltä mukavaan tyyneen pikkupakkaseen. Linnut olivat aktiivisesti liikkeellä, joten laskettavaa ja kirjattavaa piisasi pitkin matkaa. Halosentien varresta löytyi suurin marjalintuparvi - kolmisenkymmentä tilheä ja puolenkymmentä kuurnaa, ja päivän ainoat käpytikat kisailivat Urheilukadun varressa.


Särkikankaan kiepaus oli jälleen melko hiljainen, mutta kaikenkaikkiaan löysin laskennassa lähes kaikki ne lajit, joita odotinkin - ja myös lukumäärät olivat toivomani kaltaisia.


Kaikkiaan havaitsin keskusta-alueen talvilintulaskennassa seuraavat linnut: talitiainen 95, urpiainen 72, tilhi 66, viherpeippo 49, varpunen 37, punatulkku 33, pikkuvarpunen 30, varis 25, keltasirkku 25, sinitiainen 24, harakka 16, kesykyyhky 11, hömötiainen 5, taviokuurna 5, käpytikka 2 ja kuusitiainen 1. Eli yhteensä noin 500 lintua - ja neljä oravaa.