perjantai 3. huhtikuuta 2015

3.4.2015 - en påskfågel från Sverige

Vaalityö ei jättänyt rauhaan edes pyhäpäivänä, sillä pitkänperjantain aamuna ajelin mm. lenkin kaupungilla ja Joutsijärvellä muutamia vaalimainoksia kiinnitellen ja samalla mahdollisia muuttolintuja etsiskellen. Yllätyksekseni jopa Käsmänjoen sula oli tyhjä, joten mitään mainittavaa ei reissu tuottanut. Kotiin saavuttuani huomasin pihamme kuhisevan urpiaisia, joten laitoin kokeeksi verkot pyyntiin ja se kannatti. Urpiaisia liikkui ja kävi pyydykseen yhteensä 47 linnun verran, ja mikä parasta - niiden joukosta löytyi myös yksi ruotsalaisella Riksmuseum Stockholm CU-renkaalla varustettu lintu!


Aikoinaan sain Enontekiöllä urpiais- ja tundraurpiaispyynnin yhteydessä kiinni kaksi norjalaista urpoa, mutta Ruotsista olivat terveisiä toistaiseksi tuoneet vain viherpeipot. Samassa verkossa gråsiskan kanssa killui myös vanha tuttu, eli vuoden 2010 syksyllä JL-renkaalla rengastamani jo ihan kunnioitettavan ikäinen hömötiainen.


Yksi päivän yllätyksistä oli myös renkaattomien pikkuvarpusten runsaus, sillä rengastin neljä pikkuvarpusta sekä yhden risteymävarpusen


Muita rengastuksia edustivat punatulkku, keltasirkku ja kurjan näköinen, ilmeisesti pox -viruksesta kärsivä talitiainen.Iltasella irrottauduin erilaisten vaalikyselyiden äärestä sen verran, että pyörähdin Luokka-aavalla etsimässä siellä nähtyä lapinpöllöä. Räntäsateessa ei pöllöä löytynyt, joten reissun ainoaksi havikseksi jäi kotimatkalla keskustassa vastaani lentänyt naakka.