sunnuntai 19. elokuuta 2012

18.-19.8.2012 - vaakkuja ja niiden kavereita

Lauantai alkoi kotitöillä, mutta pidin pitkin viikonloppua siemenpyydystä vireessä etupäässä pikkuvarpusrengastusten toivossa. Kiinni tuntui kuitenkin jäävän vain varpusia, talitiaisia, syksyn ekoja hömötiaisia ja joku yksittäinen viherpeippo. Jossain vaiheessa pihalla ollessani havahduin pähkinähakkimaiseen raakkumiseen ja singahdin hakemaan auton perästä kaukoputken takapihan terassille. Kohta hakki löytyikin istumasta erään kaukaisen kuusen latvasta. Seuraavan isomman singahduksen syy oli myöskin varislintu - nyt naakka, joka jostain ihme syystä oli onnistunut änkeytymään pikkulintuja varten rakennettuun pyydykseen!


No - sehän ei minua suinkaan haitannut, sillä kyseessä oli minulle jopa uusi rengastuslaji (näköjään n:o 128) ja - kun kaikesta kerran voi pitää kirjaa - myös kosketuspinna (n:o 164). Eli enpä siis ollut ennen päässyt kädestä pitäen tekemään tuttavuutta tämän persoonallisen lintulajin kanssa. Aluksi naakka oli varsin ymmärrettävästikin melkoisen äkeä, mutta pienen neuvottelutauon jälkeen pääsimme sopuun pelisäännöistä, ja kohta lintu ampaisi taas taivaalle kiiltelevä ST -rengas nilkassaan.


Sunnuntaiaamuna kävin parin tunnin retkellä Isokylän ja entisen sellutehtaan maisemissa. Jo kotipihaan kuului päivän ensimmäisen kaakkurin kaakatus ja seuraava löytyi Kalkonniemestä. Tosin ajomatkan varrella laskin jo Isokylältä 70 variksen parven. Imposenniemen pelloilla pyöri puolestaan haarapääskyjä, joita ynnäsin ainakin 57. Seuraavan mainittavamman havainnon kirjasin vasta sellutehtaan jätevesijärveltä, jossa sini- ja jouhisorsien, haapanoiden, tavien, tukkasotkien ja telkkien seassa uiskenteli myös yksinäinen lapasorsa. Kaupunkialueella pesivissä joutsenpoikueissa näkyi Pitkänsillan pohjoispuolella viisi ja Kuumalammella kolme isoa poikasta. Illalla pyörähdin vielä mutkan Varastotien varressa ja Pöyliöjärvellä. Katsastusaseman takana olevilla lietteillä sirisi ja tepasteli kaksi lapinsirriä.