sunnuntai 19. elokuuta 2012

8.-17.8.2012 - syyslukukauden alku

Syyslukukausi käynnistyi keskiviikkoisella suunnittelupäivällä ja torstaina olivat jo oppilaatkin koulussa. Ensimmäisten oppituntien suunnitteluun aiheutti pientä lisäjännitystä se, että omista lapsistani kaksi vanhinta olivat nyt ensimmäistä kertaa myös oppilaitani. Ja myös nuorimmainen aloitti koulunsa samassa rakennuksessa meidän muiden kanssa. Jatkoin kuitenkin iltaisin edelleen pienimuotoista pihalintujen rengastamista, ja torstaina renkaan sai mm. pihapiirissä pitkin vuotta liikuskellut käpytikkanaaras.


Lauantaina pyörähdimme Rovaniemellä, jossa näkyi myös muutama lentävä pähkinähakki. Sunnuntaina kävin retkelläkin, mutta havainnot jäivät varsin vähiin. Jätevesijärvellä oli jokunen liro ja rantasipi ja Pitkältäsillalta näkyi puolenkymmentä kuikkaa, pari kaakkuria ja kahdeksan härkälintua. Anitta huomasi myös pihaltamme pari naakkaa, jotka itse näin vasta maanantaina koulumatkalla. Edellinen naakkahavaintoni Kemijärven keskustasta oli keväältä 2010, ja kesällä 2009 naakkapari pesikin sairaalan savupiipussa. 

Torstai-iltana juoksulenkiltä kotiuduttuani (Yöttömän yön soudun jälkeen olin aloittanut jonkinmoisen kuntokuurin) huomasin Hietajärven Teuvolta tulleen viestin. Pöyliöjärven uimarannalla oli juuri tepastellut pulmussirri. Singahdin saman tien paikalle, mutta lintua ei enää näkynyt. Aamulla huomasin Hamarin Allun laittaneen yöllä viestin, että hän oli lähtenyt Kiilopäältä kohti Kemijärveä pulmussirriä bongaamaan! Polkaisin ennen koululle menoa uimarannalle katsomaan näkyisikö Allua tai lintua - ja yllätyksekseni lintu olikin taas paikalla. Aamun suunnitelmat menivät saman tien uusiksi, eli polkaisin pikaisesti takaisin kotiin ja otin auton alle ja kameravehkeet kyytiin. Soitin myös Allulle, joka kertoi käyneensä jo aikaisemmin aamulla paikalla näkemättä sirriä. No - kohta olimme molemmat taas rannalla ja ihastelimme tovin hämmästyttävän kesyä lintua, kunnes minun oli pakko lähteä aamun ensimmäiselle oppitunnille ja Allu lähti ajelemaan Rovaniemen kautta kohti Enontekiötä. Kyseessä oli kolmas Lapissa näkemäni pulmussirri. Aikaisemmat havaintoni olivat Enontekiön Sotkajärveltä 19.9.2000 ja Rovaniemen Arktikumilta 23.9.2001.