lauantai 25. elokuuta 2012

25.8.2012 - Rovaniemen loppukesää

Lauantaiaamuna tapasin Hamarin Allun Napapiirillä klo 7:00 ja lähdimme koluamaan Rovaniemen lintupaikkoja. Piipahdimme ensin Vitikanpäässä kiikaroimassa Ounasjokisuistoon ja siirryimme pikapuolin komppaamaan Aronperän täytemaa-aluetta. Ensimmäinen parempi havainto oli ylitsemme lentänyt lapinsirri ja kohta löysimme myös ajankohdan ja paikan perusteella toivomani lajin eli lapinkirvisen. Kohta kuulimme myös tuttua raakkunaa, ja yksinäinen pähkinähakki löytyikin taivaalta taivaltamasta kohti keskustaa.

Seuraava kohteemme oli Ylikylän uimaranta, jonka edustalla olevalla särkällä istuskeli ruskosuohaukka ja viitisentoista lokkia, joukossaan myös yksi lukurenkaallinen harmaalokki. Yritin lähestyä lintua, ja pääsinkin niin lähelle, että sain lähes koko renkaan luettua - mutta sitten lokit nousivat siivilleen, ja homma jäi harmittavasti yhtä kirjainta myöten vajaaksi.

Jatkoimme Harjulammen lintutornille, josta emme kuitenkaan löytäneet jo pidempään alueella liikuskellutta harmaahaikaraa. Tuttu silkkiuikkupari sentään uiskenteli lammella ja sorsia näkyi jonkin verran, mutta muuten oli hiljaista.


Seuraavaksi kolusimme Niskanperän seutua, kävimme Valajaskoskella ja jopa Pöyliövaaralla. Havainnot jäivät kuitenkin melko vaatimattomiksi. Myös Kivitaipaleen Kivijärvi vaikutti hämmästyttävän tyhjältä, mutta kohta alkoi ilmatilasta löytyä lintuja. Ensin järven päältä löytyi esiaikuinen ruskosuohaukka ja kohta perään saalista kantava saman lajin vanha koiras. Sitten kaukaa lämpöväreilystä löytyi korkeutta kohti kaarteleva merikotka ja pian myös kaksi korentopyynnissä olevaa nuolihaukkaa. Ruskikset ottivat välillä yhteenkin, kunnes nuorempi lintu katosi kasvillisuuden sekaan ja vanhempi jäi istumaan näkyvästi tolpan nokkaan.


Välikahvien jälkeen jatkoimme taas matkaa - nyt Salmijärvelle, jossa mainittavin laji oli kuikka. Kolusimme vielä jonkin aikaa keskustan jokivarsia, kunnes Allu heitti minut Napapiirille. Kemijärvelle saavuttuani käväisin pikaisesti kiikaroimassa Varastotien edustan vesi- ja lietealueet ja kotona olin noin klo 15. Samalla hetkellä kun nousin autosta lensi kaksi pähkinähakkia matalalla talomme yli kohti sairaalaa.

Iltapäivällä kiersimme koko pesueen voimin Kuumalammen ja rengastin taas jokusen pihalinnunkin - kuten olin tehnyt myös edellispäivinä. Perjantain satoa olivatkin syksyn ensimmäiset sinitiaisrengastukset.