lauantai 20. lokakuuta 2012

20.10.2012 - varpuspöllö vierailulla

Loppuviikko jatkui edellispäivien kaltaisena, eli torstaina oli ohjelmassa mm. Lapin Kansan vaalipaneeli ja perjantaina isännöin europarlamentaarikko Sari Essayahin vierailua tänne Kemijärvelle. Marjalintuja näkyi ja kuului kuitenkin ihan retkeilemättäkin, ja torstain ja perjantain aikana havaitsinkin kotipihasta lukuisien tilhien ja räkättien lisäksi niin taviokuurnan kuin laulu- ja punakylkirastaankin.

Lauantaina kävin taas aamusella läpi Isokylän ja kaupunkialueen lintukohteita. Jätevesijärvelle oli kertynyt jälleen sinisorsia - yhteensä 64 kappaletta. Parveen oli yllätyksekseni tuppautunut myös naaraspukuinen jouhisorsa ja näkyipä siellä vielä yksi tavikin. Muuten havainnot jäivät vähiin - vain jokuseen joutseneen, haapanaan, telkkään ja isokoskeloon.

Koskapa oli sopivasti poutapäivä, eikä luntakaan ollut enää riesana, päätin käyttää loppupäivän rästiin jääneisiin pihatöihin. Jossakin vaiheessa viritin kuitenkin myös lintuverkot pyyntiin, sillä saattoihan siinä haravoinnin lomassa jonkun linnunkin rengastaa. Pikkulintuja näkyi kuitenkin pihassa yllättävän vähän, ja kohta todennäköinen syykin selvisi, kun talitiaista jahdannut varpuspöllö pölähti verkkoon.


Pikkupöllö oli oikein mukava piristys pihansiivouksen keskelle. Toinen piristävä lintuvieras oli tietenkin autotallissamme majaileva turturikyyhky, jolle etenkin kuoritut auringonkukansiemenet näyttivät maistuvan oikein hyvin. Lintu ei tunnu paljoa katselijoista häiriintyvän, ja Hietajärven Teuvokin käväisi päivän mittaan katsomassa ja kuvaamassa kyyhkyä.


Iltahämärissä viimeisiä romppeita pihamaalla järjestellessäni kuulin muutaman kerran varpuspöllön viheltävän. Kovinkaan pahasti se ei siis näköjään ottanut nokkiinsa, vaikka joutuikin olemaan hetken mitattavana, punnittavana ja kuvattavana, ja sai tyylikkään alumiinirenkaan karvaiseen koipeensa.