tiistai 2. lokakuuta 2012

29.9.2012 - Hailuodon syysrallissa

Perjantaina kohta koulupäivän päätyttyä lähdin ajelemaan kohti Hailuotoa ja seuraavana päivänä järjestettävää perinteistä 11 tunnin linturallia. Luusuan Pieskansalmessa kyhjötti tienvarsitolpan nokassa nuori merimetso, mutta muuten lintuhavainnot jäivät ajomatkalla vähiin. Seilasin 19:30 lautalla luotoon ja ajelin Pöllään, jonka tutussa Nokkamökissä muu porukka jo odottelikin. Ilta sujui mukavasti saunomalla, herkuttelemalla ja Nyströmin Harryn Australia -esitelmää katselemalla.

Aamulla mökkiporukkamme jakautui kahteen joukkueeseen, joista toiseen kuuluivat lisäkseni veljeni Janne, Harry Nyström ja Jari Kiljunen ja toiseen Mikko Ala-Kojola, Antti Peuna ja Antti Vierimaa. Molempien joukkueiden aloituspaikaksi oli kuitenkin valikoitunut Riisinnokka ja sopuisasti myös aloituslajimme oli sama, eli meidän porukkamme löytämä pohjantikka. Aamustaiji Riisinnokalla oli poikkeuksellisen antoisa, vaikka merellä ei kummempaa muuttoa näkynytkään. Lajilistalle päätyivät mm. kyhmyjoutsen, lapasotka, alli, mustalintu, merikotka, sinisuohaukka, ampuhaukka, kapustarinta, suosirri ja pikkutikka. Parhaita havaintoja olivat kuitenkin mereltä löytynyt tumma merikihu ja ohitsemme lentänyt myöhäinen ruskosuohaukka.


Palattuamme autolle oli myös peruslajilista saanut mukavasti täydennystä. Muutaman kiepauksen jälkeen löysimme itsemme Kirkkosalmen lintutornista, jossa lajilista täydentyi mm. harmaasorsalla, nokikanalla, piekanalla, varpushaukalla ja haarapääskyllä. Torniin näkyi myös paikallinen sinisuohaukka ja ainakin seitsemän merikotkaa.

Täältä jatkoimme Petsamon laiturille, josta löytyi peräti viisi mustakurkku-uikkua ja pari metsähanhea, ja Kaaralta löysimme yhdeltä pellolta lisää metsureita sekä komean 150 kurjen parven. Kohta hoksasimme myös naakan ja Ojakylästä hoidimme varpusen ohella parikymmentä pikkuvarpusta. Kiepahdus Huikussa tuotti pari pilkkasiipeä ja Pökönnokan komppaus vain suuren määrän kiuruja. Pökönnokalla oli myös parinkymmenen kapustarinnan ja yhden suosirrin sekaparvi, mutta mitään uusia kahlaajia ei toiveistamme huolimatta löytynyt.


Palatessamme kylälle näimme Ojakylän pikkuvarpuspaikalla nyt myös kaksi pulua. Risteillessämme kylän pinnassa totesimme rastaita olevan saaressa aivan valtavasti ja myös mm. merikotkia ja isolepinkäisiä näkyi tuon tuostakin. Löydettyämme Koivukylästä tuulihaukan suuntasimme Marjaniemeen, jonka edustalla  kellui härkälintu, ja näkyipä siellä hyljekin. Olimme suunnitelleet lopettavamme rallin Keskiniemeen, ja päätimme varata sinne riittävästi aikaa - ja kohta komppasimmekin jo alueen niittyjä ja rantahietikoita.


Keli oli ollut koko rallin ajan upea, ja esim. merellä uivat kuikkalinnut oli helppo määrittää kaukaakin. Keskiniemi oli kuitenkin lintujen puolesta nyt pettymys, ja vain kuikkaa ja tylliä rikkaampina päätimme lopettaa rallimme jonnekin aivan muualle. Pienen pohdinnan jälkeen singahdimme Kuivasäikälle ja totesimme kohta tehneemme oikean ratkaisun, sillä rallin viime metreillä löysimme 40 kapustarinnan, 15 suosirrin ja taivaalle karkailevien taivaanvuohien seasta kolme tundrakurmitsaa ja lapinsirkun.


Purkutilaisuudessa paljastui, että tupajoukkueemme olivat ottaneet rallissa komean kaksoisvoiton. Mikko ja Antit (Napalminallet) saivat kasaan 86 lajia ja me (Mehu-Janne ja tummat marsalkat) 83 lajia, joista kesykyyhky tosin myöhemmin diskattiin lintujen paljastuttua olevan lähtöisin läheisestä kyyhkyslakasta. Ilta sujui taas mökissä mukavissa merkeissä saunomalla ja hyvin sujunutta rallia fiilistelemällä.

Sunnuntaiaamu valkeni harmaana ja sateisen oloisena, ja jo ennen aamuyhdeksää oli tupa siivottu ja väki ulkona. Kävin itse Peunan Antin kanssa mutkan Marjaniemessä hakemasta kalahallilta opetuskäyttöön tilaamani kalat ja bonuksena muutaman kilkin, ja kiikaroimme siinä sivussa alueen lintuja. Muu porukka kävi puolestaan mutkan Ulkokarvossa, mutta mitään kummempaa emme ehtineet löytää kun jo tapasimmekin lauttarannassa ja matka kohti mannerta alkoi. Lautalta näin vielä Antin kanssa noin sadan (metsä)hanhen parven ja Riutun edustalta laskimme 70 naurulokkia. Jossakin Kemin seudulla näimme vielä piekanan ennen kuin pudotin Antin Rovaniemelle ja jatkoin kotiin Kemijärvelle.