lauantai 26. tammikuuta 2013

26.1.2013 - päitä tuulettamassa...

Arkiviikon ja etenkin kaikenmaailman kunnallispoliittisten hiekkalaatikkoleikkien ja yleisönosastokirjoittelujen tympäisemänä oli viikonloppu virkistävä aloittaa kunnon retkellä. Tapasin Hamarin Allanin aamukahdeksan maissa Rovaniemen Napapiirillä, josta lähdimme koko valoisan ajan kestävälle retkelle eri puolille laajaa Lapin pääkaupunkia. Aloituskohteemme löytyi läheltä Sodankylän rajaa eli Unarista, jonne ajellessa näimme jo muutamia pyitä ja teeriä. Kullelammen yläpuolella olevalta sillalta näimme (parinkymmenen asteen pakkasessa) yhden päivän projektilajeistamme eli muutama päivä aikaisemmin paikalta löytyneen telkän, ja näkyipä sulassa muutama koskikarakin.




Paluumatkalla Niesin ja Tiaisen kautta Rovaniemelle saimme koottua taas joitakin talviatlashavaintoja mm. edellä mainituista kanalinnuista ja koskikarasta, ja päätyipä yksi tietä löytynyt teerenraato matkaammekin museonäytteeksi. Rovaniemi Cityyn päästyämme suuntasimme saman tien Pöykkölään ja kohta Allu löysikin meille komean fasaanikoiraan aika tarkalleen sieltä, missä sen Tiiran mukaan pitikin olla.

Pöykkölästä jatkoimme Ounasvaaran tutulle ruokintapaikalle tavoitteenamme paikalla aika ajoin havaittu puukiipijä. Luiron Jarno oli paikalla kameransa kanssa ja Jarnoa jututtaessamme paikalla pyöri taas mukavasti lintuja töyhtötinttiä ja pähkinähakkia myöten.


Kävimme välillä lenkillä lähimetsässä, ja palatessamme takaisin ruokintapaikalle kuulimme saman tien puukiipijämäistä sirahtelua ja kohta Jarno huusikin ruokinnan luota linnun ilmaantuneen sinne - ja siellähän se olikin.


Kolmen arvokkaan talvikisapinnan jälkeen ajelimme Ahokankaantielle yrittämään paikalla harvakseltaan havaittua turkinkyyhkyä, mutta saaliimme jäi vain kahteen taviokuurnaan. Santamäeltä taas staijailimme rautatien varressa oleville valtaisille tukkipinoille pohjantikan toivossa, mutta ainoat ilon aiheet olivat (Allun mukaan mukavasti lämpöä pakkaspäivään tuonut) rupattelemaan jäänyt viehättävä neitokainen ja tienvarren puissa pyörinyt vähintään 17 kuurnan parvi. Peliajan lyhetessä teimme vielä epätoivoisen iskun Ounasrinteelle, jossa oli viikkoa aikaisemmin nähty mm. hippiäisiä, jonka jälkeen olimme valmiit luovuttamaan - joskin hyvillä mielin, sillä retki oli onnistunut vähintäänkin odotusten mukaisesti. Napapiirillä Allu hyppäsi taas omaan autoonsa ja lähti kohti Lumijokea ja itse palailin Kemijärvelle. Päivän viimeiseksi lintuhavainnoksi jäi Vikajärvellä sillan pielessä nököttänyt koskikara.