torstai 7. maaliskuuta 2013

7.3.2013 - kevään tuntua

Helmikuun loppu ja myös maaliskuun alku menivät nekin taas kaikenlaisten kiireiden merkeissä - tosin sekaan mahtui mukaviakin rientoja, kuten sählyvuorot, kuntosalikäynnit ja jopa yksi jääkiekko-ottelu. Linturetket jäivät kuitenkin vähiin, mutta useampana päivänä virittelin kuitenkin pihalle verkot talvilintupyyntiä varten. Saalis jäi aika lailla laihaksi, mutta 24.2.-5.3. välillä rengastin kuitenkin muiden hommien ohessa 15 sinitiaista, 12 urpiaista, 6 talitinttiä, 2 viherpeippoa ja punatulkkua sekä yhden varpusen. Lisäksi 20.2. tuli sähköpostin matkassa mukava kontrolli, sillä Keski-Norjan rannikolla oli samana päivänä nähty ja kuvattu Simojärvellä 10. heinäkuuta rengastamani harmaalokki.
Helmikuun loppupuolen vähät havaintomerkinnät syntyivät lähinnä valtuusto- ja seutukuntaseminaarireissujen yhteydessä Suomulla ja Pyhällä. Hiihtoloman alkuunkin mahtui vielä jotain lähinnä lintuihin liittyviä paperitöitä ja yksi esitelmäkin, mutta viimein hiihtolomaviikon torstaina pääsin maastoon - eli Simojärven talvilintureitilleni.

Edellinen päivä - jolloin kävimme leppoisalla turistireissulla Meri-Lapin alueella - oli ollut tuulinen ja pyryinen, mutta nyt pakkasta oli viitisentoista astetta ja aurinko paistoi komeasti, ja lämmittikin jo mukavasti. Ilmassa olikin selvästi kevään tuntua, sillä harakat lentelivät jo korkealla taivaalla, viherpeipot lauloivat ja taviokuurnat viheltelivät. Aittolan jälkeinen pitkä suora tarjosi mukavina havaintoina kaksi riekkoa ja tien yli lentäneen puukiipijän. Kaikkiaan reitiltä löytyivät seuraavat linnut: riekko 2, teeri 10, käpytikka 5, hömötiainen 14, sinitiainen 4, talitiainen 20, puukiipijä 1, harakka 2, korppi 3, viherpeippo 2, urpiainen 37, pikkukäpylintu 2, iso-/pikkukäpylintu 1, taviokuurna 2 ja punatulkku 1.


Laskennan jälkeen tein vielä retken Kaitavirran sulalle, jossa talvehtineet vesilinnut (eli kaksi joutsenta, sinisorsa ja uivelo) olivat edelleen paikalla hyvävointisen näköisinä. Sillalle näkyi myös kuusi koskikaraa.