perjantai 21. kesäkuuta 2013

20.6.2013 - pinnakahvit Sotkajärvellä

Torstain retkisuunnitelma syntyi hetken mielijohteesta keskiviikkoiltana. Soittelin Hamarin Allulle ja juttelimme niitä näitä. Jossakin vaiheessa totesin, että Lintutiedotuksen mukaan Enontekiön Sotkajärveltä jo toukokuun lopussa löytynyt amerikantukkasotka viihtyy paikalla edelleen, ja että sielläkin olisi ihan kiva käydä. Siihen Allu totesi, että hän on menossa seuraavana päivänä Enontekiölle – ”joten hyppää kyytiin ja tuu bussilla pois”.

Ja niinpä löysin itseni jo aamukahdeksalta Rovaniemen linja-autoasemalta, johon jätin autoni ja jatkoin Allun kyydillä kohti pohjoista. Ensimmäisen pysähdyksen teimme Kittilän Karinnokan komealla lintutornilla, jossa ei kuitenkaan mitään vajaata puoltasataa törmäpääskyä ja räkätin maastopoikuetta kummempaa näkynyt. 



Jatkoimme Sirkan, Tepaston ja Puljun kautta Enontekiön puolelle, jossa vastaamme alkoi tulla sadekuuroja. Nunnasesta löysimme vain suolta meitä pällistelleen hirven, ja pysähdys Peltovuomassa oli sekin sateen vuoksi hiljainen - eikä Vuontisjärvelläkään montaa lintua näkynyt, mutta oli kyllä oikein mukavaa liikkua pitkästä aikaa vanhoissa tutuissa retkimaisemissani.



Seuraavaksi piipahdimme Yrjö Kokko -tornissa, jonka olin itse aikoinaan vihkinyt käyttöön Kokon tyttären Annan kanssa. Tornin kuvitus taas on veljeni vaimon Hannan käsialaa. Perinteisen hiljaista oli nyt täälläkin – vain kahdeksan pikkulokkia ja jokunen lapintiira leijaili Joentekiäisen päällä.



Vanhaan kotikylääni Hettaan päästyämme käväisimme Ounasloman piha-alueella etsiskelemässä vielä alkukuusta paikalla viimeksi oleillutta mandariinisorsaa. Päätettyämme jatkaa matkaa Sotkajärvelle huomasin paikallisen luontokuvaajan ja ystäväni Tapio Huttusen ajavan ohitsemme. Lähdimme perään ja tavoitimmekin Tapsan ja päädyimme vaihtamaan kuulumisia hänen kuva- ja korttivarastoonsa.

Päästyämme viimein pääkohteeseemme Sotkajärvelle olivat odotukset korkealla ja ne täyttyivätkin pian. Komea amerikantukkasotkakoiras löytyi kuin löytyikin uiskentelemasta tornin edustalla olevasta tukkasotka- ja telkkäparvesta. Kyseessä oli kylläkin jo kolmas Suomessa näkemäni amerikantukkasotka (edelliset Vuolijoella 1997 ja Laukaalla 2010), mutta arvokasta LLY -pinnaa oli mukava juhlistaa Allun loihtimilla kahveilla ja muilla eväillä. 


Ja olihan lintu mukava lisä samalla paikalla näkemieni harvinaisten vesilintujen listaan, jossa olivat jo mm. lyhytnokkahanhi, amerikanhaapana, harmaasorsa, kuparisorsa, allihaahka ja pikku-uikku.

Amerikanvieraan lisäksi laskin paikalta 52 tukkasotkaa, 22 telkkää, 5 uiveloa ja kymmenkunta tavia. Järvellä uiskenteli joutsenpariskunta kolmen untuvikkopoikasensa kanssa ja aivan lähimpien lintujen seasta löytyi mustakurkku-uikku. Jossakin vaiheessa järven takaosassa pyörähti komea valkopyrstöinen merikotka, ja näkyipä siellä kurkikin.



Sotkajärveltä palasimme Hettaan ja komppasimme huolella Närpistöjokivartta mandariinisorsan toivossa. Koska kello alkoi olla jo uhkaavan paljon, rukkasimme retkisuunnitelmaamme hieman uusiksi ja jatkoimme Palojoensuun kautta Muonioon.

Viimeiseksi yhteiseksi retkikohteeksemme jäi tällä erää Muonionjärven Puthaanrannan lintutorni, jonka edustalla näkyi kyllä monipuolisesti vesilintuja, mutta ainoat lajit jotka ehdin kiireessä kirjata olivat neljä jouhisorsaa ja puolenkymmentä tervapääskyä.


Kahvittelimme nopeasti paikallisella huoltoasemalla, jonka jälkeen hyppäsin klo 17 Muoniosta Rovaniemelle jatkavaan bussiin ja Allu suuntasi kohti Kilpisjärveä. Bussimatkakaan ei mennyt onneksi ihan ilman yllätyksiä, sillä Pöntsön kohdalla tien yli lensi muuttohaukka ja heti perään näkyi Veitservasassa tuulihaukkakin.

Päästyäni Rovaniemelle kävin vielä pikaisesti Aronperällä, jossa näkyi puolenkymmentä pikkutylliä ja kuulin metsäviklon ja tiltaltin. Kemijärvelle päästyäni piipahdin (jo kolmatta kertaa) Tohmossa yrittämässä siellä kuun alussa kertaalleen havaittua satakieltä. Loppuillan ohjelmasta vastasi sitten omalaatuinen jalkapallomaaottelu Espanja – Tahiti (10-0).