sunnuntai 19. lokakuuta 2014

17.10.2014 - lokkiparatiisissa

Torstaina lähdimme jo aamupäivällä Simojärvelle, jätimme esikoisen ja kissat mummolaan ja jatkoimme muulla pesueella iltapäiväksi eläinpuistoon. Tarhaeläinten ohella vesilintulammikolla pyöri varpusparvi, josta löytyi myös pikkuvarpunen. Paluumatkalla tien yli lensi hiiripöllö, Kaitavirrassa visersi koskikara ja juuri ennen Simojärveä näyttäytyi koko päivän kummallisin otus - tien varressa meitä uteliaana pällistellyt hännätön kettu.

Perjantaina olin taas aamuvarhaisella tien päällä, nyt matkalla kohti Rovaniemen Kuusiselkää. Portilla tapasin Hamarin Allun ja Ruonakosken Antin, ja saatuamme päällemme huomioliivit jatkoimme sisälle kaatopaikka-alueelle. Retkemme tavoitteena oli etsiskellä kaatopaikalla ruokailevien harmaalokkimassojen seasta lukurenkaallisia lokkeja sekä tsekkailla löytyisikö niiden joukosta mitään muuta mielenkiintoista.

Kaatopaikan yläosaan päästyämme löysimmekin kohta sekä nuoren merilokin että myöhäisen västäräkin, mutta muuten lajisto olikin sitten yksipuolisesti harmaalokkeja.
Ja niitä olikin sitten tosi paljon... Muutamaan kertaan koko alueen lokit nousivat taivaalle yli- tai ohilentäneiden petolintujen säikäyttäminä, jolloin arvioimme paikalla olevan ainakin 2500 harmaalokkia.
Kertaalleen kaatopaikan yli lensi kaksi maakotkaa ja pariin otteeseen näimme merikotkan. Pikkuhiljaa alkoi lokkien seasta löytyä myös lukurenkaallisia lintuja, ja loppujen lopuksi saimme kuvattua ja luettua mukavat seitsemän eri harmaalokkia, joista kaksi (kuvien keltarenkaiset linnut) olivat omia rengastuksiani Simojärveltä.
Poistuttuamme viimein Kuusiselästä käväisimme vielä pikaisesti Kivitaipaleen Kivijärvellä, jonka totesimme olevan jo kauttaaltaan jäässä. Sitten jatkoin Simojärvelle, jossa appivanhempien ruokinnalla pyöri iso joukko hömötiaisia sekä jokunen viherpeippo - mutta ei mitään sen kummempaa.


Koska päivää oli vielä tovi jäljellä, houkuttelin Tuukan ja Iinan matkaani ja pyörähdimme katsomassa vieläkö Aittoniemen edusta olisi sulana. Olihan siellä sulaa, ja järvellä komea ainakin 800 isokoskelon lautta sekä kiertelevä pilkkasiipi.