perjantai 24. lokakuuta 2014

20.-24.10.2014 - talven tuntua

Alkuviikko meni melkoisen tiukkaan koulutöiden ja iltakoulujen merkeissä. Maanantainen pyörähdys Alakallaanvaarassa tuotti vielä nelisenkymmentä uiveloa ja mustalintuparven, ja Pitkänsillan ympäristössä näkyi 800 joutsenta. Seuraava "maastokäynti" oli keskiviikkoinen viiden minuutin piipahdus Pitkälläsillalla. Sen aikana ehdin kuitenkin todeta, että kovaa kyytiä kutistuvissa sulapaikoissa oli edelleen satamäärin joutsenia sekä jokunen sinisorsa, mustalintu, telkkä, uivelo ja isokoskelo.

Torstaina suuntasin heti koulun loputtua Pitkällesillalle. Ensivaikutelma oli se, että järvi oli jo kokonaan jäässä, mutta pengertien vierustalla näkyi sentään avovettä ja joutsenia. Ajelinkin ensin pengertien päähän, josta ynnäsin navakassa ja erittäin kylmässä etelätuulessa pitkälti toistasataa joutsenta, jokusen sinisorsan, tukkasotkan ja telkän, mustalinnun ja uivelon ja jään päällä lennelleen kalalokin.


Sillan ylälevikkeeltä pohjoispuolen joutsenmäärä tarkentui kahteensataan, ja yllättäen myös kaukaa sillan eteläpuolelta löytyi railoja, joissa ui tai joiden reunoilla kyhjötti ainakin 500 joutsenta.


Hain välillä nuorimmaisen koulusta, kävin toteamassa Pöyliöjärven olevan kokonaan jäässä ja siirryin sitten ABC:lle kahvittelemaan kotkanpesäreissulta palailevan Piisilän Petrin kanssa. Päätimme lähteä käymään autollani Kalkonniemessä, mutta Pitkänsillan pohjoispuolella istuskellut vanha merikotka sai meidän kääntymään taas pengertielle, jonka vesilintutarjontaan oli ilmaantunut nyt myös tukkakoskelo.Kalkonniemi sula-alue osoittautui tyhjäksi, joten Petri lähti pikkuhiljaa jatkamaan kohti Sallaa ja itse lähdin emännän hakuun. Iltasella piipahdin vielä kertaalleen Pitkälläsillalla, ja taas vesilintukirjo oli taas hieman muuttunut niin, että päivän saldoksi tuli lopulta 700 joutsenta, 50 sinisorsaa, viisi tukkasotkaa, neljä telkkää, kolme tukkakoskeloa, kaksi mustalintua, isokoskelo ja uivelo.

Perjantaiaamuna kävin käyttämässä tytärtä Rovaniemellä keskussairaalassa. Tuuli puhalsi edelleen rajusti ja välillä tuli lunta, joten oheisretkeily jäi vähiin. Vikakönkään Pieskanmukan kävimme sentään tsekkaamassa - saldona kaksi joutsenta ja tukkasotka.

Kemijärvelle palattuamme suuntasin jälleen Pitkällesillalle, jossa tuli nyt räntää vaakatasossa, joten näkyvyys oli surkea. Kaivoin lähisulasta kuitenkin 260 joutsenta, 10 tukkasotkaa, viisi sinisorsaa, kolme telkkää, mustalinnun, tukka- ja isokoskelon sekä uivelon. Kävin välillä noutamassa osan perheestä kaupasta, ja huomattuani lumipyryn hieman hellittäneen palasimme sillalle, jonka eteläpuolellakin näkyi nyt lintuja päivän joutsensaldon noustessa sitä myöten 430 lintuun.