sunnuntai 19. lokakuuta 2014

18.-19.10.2014 - Kemijärven vesilintuja

Lauantaina lähdimme jo hyvissä ajoin palailemaan Simojärveltä Kemijärvelle. Matkalla ei ihmeitä näkynyt. Hoppulan kala-altaat oli juuri tyhjennetty, joten linnut puuttuivat, ja pikavisiitti Kulmunginniemessä tuotti ainoastaan pyyn. Kahviteltuani pikaisesti kotona jatkoinkin sitten koluamaan Kemijärven paikkoja.

Entinen sellutehdasalue oli sekin hiljainen ja Jätevesijärvi oli odotusteni mukaisesti jo kokonaan jäässä. Vain räkättiparven seasta kuulunut punakylkirastaan sirahdus jäi mieleen. Sen sijaan Alakallaanvaaran edustalla näkyi jo lintuja. Joutsenia näytti olevan vielä runsaasti, ja ulapalla uiskenteli useita uiveloparvia. Ynnäsin paikalta 60 uiveloa ja 18 mustalintua, ja niitä tihrustaessani löysin myös pilkkasiiven ja kaksi allia. Räpyläjalkaisia laskiessani putken kuvaan eksyi järvellä lentänyt lokki, joka oli yllätyksekseni talvipukuinen naurulokki.

Siirryttyäni Pitkällesillalle löysin saman naurulokin kohta uudelleen. Pitkänsillan levikkeeltä laskin yhteensä 830 joutsenta (joista noin 125 oli nuoria), joiden seassa näkyi ainakin kuutisenkymmentä sinisorsaa, kymmenisen haapanaa, neljä mustalintua, sekä joitakin tukkasotkia, telkkiä ja isokoskeloita.

Piipahdin vielä Riekonniemessä ja Pöyliöjärvellä, joista ensimmäinen kohde palkitsi kolmella lapasotkalla. Päivän viimeiset havismerkinnät olivat kotipihassa ruokailleet pari järripeippoa ja peippo.

Sunnuntaiaamuna Allu nappasi minut kyytiinsä puoli yhdeksältä, ja jatkoimme Särkikankaalle, josta retkiseuraksemme tuli Kemijärvelle sukuloimaan saapunut Bäckmanin Mika. Ajelimme ensin Alakallaanvaaraan, jossa näkyi taas hyvin uiveloita. Suurimmassa parvessa oli aika tarkkaan 70 lintua, joten paikan kokonaismäärä oli peräti 75 ungeloa. Muutama mustalintuparvikin kellui edelleen järvellä.

Kävimme pikaisesti Kalkonniemessä, jonka edustan totesimme tyhjäksi, ja palasimme Pitkällesillalle.


Pitkänsillan pohjoispuolelta löytyi poikien iloksi kaksi allia, ja joutsenia laskin nyt 850. Pöyliöjärvellä ei näkynyt taaskaan kuin muutama isokoskelo, mutta Riekonniemen lapasotkista oli yksi edelleen paikalla.

Lopetimme retkemme jo ennen puoltapäivää, sillä omassa ohjelmassani oli Muumit Rivieralla -elokuva. Iltapäivän havainnot olivat keittiön ikkunasta laskemani 110 tilheä ja kolme järriä.