maanantai 13. lokakuuta 2014

7.-10.10.2014 - lähiretkiä

Parikkalan reissun jälkeen oli luvassa useita kokouksia, mutta ehdin välissä maastoonkin. Tiistaina hyppäsin heti koulun jälkeen Kemijärvelle ajelleen Allun kyytiin ja kävimme pikaretkellä lähipaikoilla. Kalkonniemi (ja Isokylän puoli muutenkin) oli hiljainen. Vain Imposenniemen kärjessä lennähtänyt punarinta päätyi haviksen sivuille. Alakallaanvaarassa näkyi seitsemän mustalintua, mutta Pitkänsillan edustalla oli komeasti lintuja. Pengertien kärkeen näkyi paljon sorsia, joiden joukosta löysimme Allulle lokakuun pinnakisaa varten jouhisorsan. Sillan levikkeelle näkyi 630 joutsenta, sekä mukava yllätys - lähisaaren rannassa ruokaillut kanadanhanhi. Siihen retki pitikin jo lopettaa, sillä minun piti ehtiä viideksi seurakuntatalolle johtamaan Lapsityön johtokunnan kokousta.

Keskiviikon ja torstain ainoat havikset olivat kotipihan yllä molempina aamuina lennelleet noin 80 räkättiä sekä koulumatkalla Kuumalammella näkemäni niittykirvinen. Tosin torstaina virittelin pitkästä aikaan verkkoja kotipihalle ja rengastin koulupäivän jälkeen 24 tali-, 4 sini- ja 3 hömötiaista.

Perjantaina kävin koulun jälkeen kävelemässä lenkin Jätevesijärvellä. Altaan valtalaji oli jälleen sinisorsa, joita oli nyt 215 kappaletta. Muita vesiäisiä edustivat vain 10 tavia, kolme tukkasotkaa, kolme telkkää, mustalintu ja jouhisorsa. Altaan reunametsässä rätisi ainakin kolme kulorastasta. Alakallaanvaaran ainoat mainittavat linnut olivat jälleen mustalintuja, joita oli nyt viisi. Myös Pitkänsillan lintumäärät olivat tiistaisia alhaisempia. Joutsenia näkyi vain 265, tukkasotkia 57 ja mustalintuja kaksi. Käväisin myös Riekonniemessä ja Pöyliöjärvellä, mutta jouduin tyytymään vain syksyisiin järvimaisemiin.