sunnuntai 27. joulukuuta 2015

24.-27.12.2015 - jotain joululintuja...

Jouluaattokaan ei sujunut ilman bongausreissua, sillä aamupäivällä Uinon Kaukolta tulleen jouluntoivotus -tekstarin lopussa luki että "rätkä on edelleen hengissä sokoksen omenapuissa". Niinpä juuri ennen joulurauhan julistusta polkaisin vielä fillarilla S-marketille ostamaan maksalaatikkoa ja hoidin samalla talvikisapinnaksi räkättirastaan - joka Tiiran mukaan oli muuten ainoa lajiaan Oulun pohjoispuolella koko joulukuussa! Kotipihalla oli jouluaterialla nyt mm. 22 keltasirkkua, 12 viherpeippoa ja kymmenkunta varpusta.

Jouluaatto ja -päivä menivät pääasiassa kotioloissa, mutta Tapaninpäivänä ajelimme Simojärvelle sukuloimaan. Koukkasin menomatkalla mutkat Kulmunginniemen ja Juujärven sulapaikoilla, mutta ne olivat tyhjiä linnuista. Itärannantien varressa patsasteli sentään komea hiiripöllö ja Päiväjoen kohdalla näkyi toinen. Piittisjärven pikku-uikku oli edelleen löytöpaikallaan samoin kuin Kaitavirran joutsenkin.Sunnuntai oli komea aurinkoinen pakkaspäivä (-18 astetta), ja pääosan lyhyestä päivästä vietinkin sitten Simojärven talvilintureitilläni. Laskenta oli poikkeuksellisen vähälintuinen, johtuen ainakin osittain siitä, että parilla sellaisella pihalla, joissa yleensä oli ollut hyvät ruokintapaikat, ei ollut nyt lainkaan ruokaa tarjolla. Jo Aittoniemen kärjessä näkyivät ensimmäiset teeret, mutta seuraava laji eli käpytikka tuli vastaan vasta päätien varteen päästyäni - mistä löytyi myös harakka. Ensimmäisiä tiaisia varten sain kävellä reilusti yli puolet reitistäni, ja samalta paikalta löytyivät myös ainoat närhet ja laskennan mukavin havainto - kaksi metsäkaurista. Appivanhempien ruokintakaan ei tarjonnut muuta kuin lisää tali- ja hömötiaisia sekä oravan, ja niinpä laskennan saldoksi kertyi vain 17 teertä, käpytikka, 12 hömö-, kolme sini- ja 29 talitiaista, kaksi närheä ja harakka - sekä mainitut nisäkkäät.

Iltapäivällä ajelimme takaisin kotiin, tosin niin että päivän viimeisellä valolla klo 15:30 ehdin vielä varmistaa, että pikku-uikku oli edelleen samassa sulassa kuin aikaisemminkin.