tiistai 29. joulukuuta 2015

28.-29.12.2015 - Kemijärven talvilaskennat

Alkuviikolla jatkoin talvilintulaskentoja eli kävin kävelemässä Isokylän ja keskusta-alueen reittini. Maanantai oli niin kylmä, ettei autonikaan suvainnut lähteä aamulla liikkeelle, mutta onneksi olin sopinut Niemen Tapanin kanssa, että hän tulisi mukaan laskentaan, ja pääsimme reitin alkupisteeseen Kalkonniemeen mukavasti Ylen autolla.


Kalkonniemen ja Imposenniemen alue oli nyt harvinaisen tyhjä linnuista, eikä nisäkkäitäkään näkynyt kuin lumijälkien muodossa.


Isokylän laskennan ainoita piristäjiä olivat teeret, joita löytyi niin peltojen reunoilta kuin talojen pihapuistakin. Loppupätkän pelto-osuudella teimme laskennasta pienen radiojutun, joka ajettiin ulos vielä samana iltana.

Kaikkiaan reitin varrella näkyivät seuraavat linnut: teeri 19, käpytikka 1, hömötiainen 2, sinitiainen 2, talitiainen 18, harakka 18, varis 11, korppi 2, varpunen 20, pikkuvarpunen 2, viherpeippo 20 ja punatulkku 3. Päivän paras havainto tuli oikeastaan vasta kotipihasta, kun huomasin tutun järripeippokoiraan palanneen ruokinnallemme.

Tiistaina aloitinkin keskusta-alueen reittini tihrustamalla jo aamuyhdeksän jälkeen pihamaalle, josta järri kohta löytyikin. Kaupungilla tuntui heti olevan lintuja liikenteessä ihan eri malliin kuin edellisillä reiteilläni. Alkumatka sujui aika utuisissa merkeissä, mutta ilokseni pakkanen oli lauhtunut paristakymmenestä noin viiteentoista asteeseen, joten ulkoiluilma oli taas mitä mainioin.


Kiertotien jälkeen kävin vilkaisemassa Taiteilijaresidenssin edustan koristeomenapuun, ja siellähän se jouluinen räkätti edelleen smyygaili.


Pöyliöjärveä ohittaessani taivas oli edelleen harmaa, mutta Särkikankaalle päästyäni päivä alkoi taas paistaa - niin konkreettisesti kuin kuvainnollisestikin, sillä löysin reitin varrelta yhden uuden ruokinnan, jossa oli yllätyksekseni myös naaraspeippo. Tässä vaiheessa olin saanut laskentaan jo kolme sellaista lintua (räkättirastas, peippo ja järripeippo), jotka olivat Tiiran mukaan lajiensa ainoat edustajat LLY:n alueella koko joulukuussa!


Loppupätkä sujuikin varsin valoisissa merkeissä, vaikka jalat alkoivatkin olla melkoisen väsyneet kolmen peräkkäisen päivän lompsimisesta.Kaikkiaan Kemijärven keskustan reitiltä löytyivät seuraavat linnut: kesykyyhky 10, käpytikka 1, räkättirastas 1, hömötiainen 2, sinitiainen 23, talitiainen 84, harakka 15, varis 29, varpunen 36, pikkuvarpunen 23, peippo 1, järripeippo 1, viherpeippo 58, punatulkku 4 ja keltasirkku 16 - sekä kaksi oravaa.