perjantai 17. toukokuuta 2013

9.5.2013 - Isokylän pyörälenkki

Helatorstaiaamuna lähdin pyöräilemään kohti Isokylää ja Kalkonniemeä. Sää oli upean tyyni, joten jo lähirannoilta oli mukava kiikaroida vesilintuja. Sairaalan rannassa lauloi pajusirkku ja sen edustalla näkyi mm. 10 tukkasotkaa, neljä uiveloa ja jouhisorsaa sekä kuikka. Vastarannan lietteillä käyskenteli metsäkauris. Pitkänsillan edellisiltainen muuttohaukka oli taas samalla istumapaikallaan, jonka lisäksi sillalta näkyi mm. 75 tavia, 5 kaakkuria ja kaksi kuikkaa ja sillan ohitti ääntelevä niittykirvinen.

Kallaanvaaran venesatamasta löytyivät päivän ensimmäiset pikkukuovit, mustaviklot ja suokukot sekä pieni metsähanhiparvi. Paras kahlaajakeskittymä oli kuitenkin Isokylän Jaakkolanlahti, jonka lietteillä oli peräti 180 liroa sekä 10 suokukkoa ja 6 valkovikloa. Jousilammen yllä lensi pari taivaanvuohta ja paikalle kuului myös sepelkyyhkyn ja lapinsirkun ääntä. Ennen Kalkonniemeä ehtivät havikseen päätyä myös kirjosieppo, punarinta ja kulorastaskin.


Kalkonniemen pohjapato oli jo veden alla, mutta salmessa lenteli silti kymmenkunta kalatiiraa sekä kevään ensimmäinen lapintiira. Vastarannalla muutti kolme kurkea ja järvellä näkyi mustalintu ja pari kaakkuria.

Paluumatkalla löytyi vielä Imposenniemen tienhaarasta lehtokurppa ja Sallantien varren pellolta kapustarinta. Pyörähdin myös jätevesijärvellä, mutta havainnot jäivät oikeastaan vain pariin tien varressa laulaneeseen metsäkirviseen. Sairaalanrantaan oli sentään ilmaantunut pari pikkulokkiakin - ja iltasella kotipihassa piipahti haarapääsky.