keskiviikko 7. elokuuta 2013

5.8.2013 - Espoon retkipaikoilla

Viimeisen reissuaamumme kunniaksi lähdin jo aamuseitsemän aikoihin koluamaan kouluaikojeni keskeisimpiä lintupaikkoja eli Espoon Laajalahtea ja Finnåta eli Suomenojanlahtea. Laajalahti oli jälleen edustava, eli lintuja piisasi, mistä kiitos kuuluu pitkälti rannassa laiduntaneille lehmille, jotka pitävät nykyään rantaruovikot kurissa.


Kahlaajista paikalla näkyi ainakin 85 töyhtöhyyppää, pienempiä määriä tyllejä, pikkutyllejä, taivaanvuohia, suokukkoja, liroja, rantasipejä ja suo- ja lapinsirrejä sekä yksittäiset kapustarinta, meriharakka, valkoviklo ja punakuiri. Erilaisia räpyläjalkaisia laskin mm. 35 harmaasorsaa, 56 nokikanaa ja ainakin 12 räyskää, sekä 14 kanadan- ja kaksi valkoposkihanhea ja polskuttelipa ruovikon reunassa myös paikalla pitkään oleillut tundrahanhi. Lisäksi tornin edustalta löytyi nuori mustakurkku-uikku, hietikolla hiippaili harmaahaikara ja yksinäinen sääksikin kävi lahdella kalassa.


Annoin välillä tornin vierustalta puhelinhaastattelun Lapin radioon, jolloin näin tornipolulta hernekertun ja satakielen. Lisäksi lähiruovikossa näkyi pari rytikerttusta ja kahlaajien seuraan hiekkakentälle ilmaantui jossakin välissä pari hemppoa.

Laajalahdelta jatkoin Finnålle, jonka komeista takiaiskasvustoista löytyi heti muutama tikli.


Kaipaamani vuodenpinna löytyi paikalta helposti, sillä kiertäessäni altaan näkyi ruovikon reunoilla yhteensä 7 vanhaa ja 9 nuorta liejukanaa.



Muuta lajistoa edustivat mm. mustakurkku-uikut, punasotkat ja runsaina esiintyneet eri-ikäiset nokikanat.


Pitkälle kotimatkalle starttasimme vasta iltakahdeksalta - ja aika tarkkaan kaksitoista tuntia myöhemmin olimme taas kotona Kemijärvellä.