sunnuntai 31. elokuuta 2014

16.8.2014 - Hailuodon eloralli

Tuvassamme oli täysi tohina päällä jo aamuviiden aikoihin, kun Potu keitteli aamukahveja ja kaksi joukkueellista lintumiehiä tankkasi aamiaista päivän suoritusta varten. Harry, Kiljusen Jassi ja Variksen Jani lähtivät liikkeelle ensin ja oma joukkueemme (minä, Janne, Potu ja Mikko) hetken perästä. Rallin virallinen aloitusaika oli vasta klo 07, joten saatoimme rauhallisesti katsella sopivaa aloituspaikkaa. Tutkailimme ensin Patelanselän aluetta, mutta päädyimme kuitenkin Kirkkosalmelle. Rallin käynnistyttyä lajeja ropisikin heti oikein mukavasti. Aloitimme kuulostelemalla rantapensaikoissa liikuskelevia pikkulintuja, joita edustivat mm. ruokokerttuset ja päivän ensimmäiset hernekerttu ja urpiainen. Salmen lukuisien vesilintujen ja nokikanojen seasta löysimme nopeasti myös harmaasorsan ja patsastelipa paikalla muutama harmaahaikarakin. Kahlaajia näkyi mustavikloa myöten ja pedoista hoidimme ruskosuo-, mehiläis- ja varpushaukan. Kirkkosalmelta valuimme pikkuhiljaa kohti etelää, ja pysähdykset tien varrella palkittiin mm. pikkutikalla, pikkukäpylinnuilla, nuolihaukalla ja päivän ensimmäisillä viidellä käellä. 


Rautaleton ja Riisinnokan väli oli yllättävän hiljainen, mutta rantaan päästyämme alkoi taas tapahtua. Isomatalan edustalla uiskenteli lukuisia kyhmyjoutsenia ja nokan edustalta kaivoimme mm. pari merikotkaa, muuttohaukan, sääksen, suosirrejä, kuovisirrin, useita räyskiä ja pari pikkutiiraa. Palatessamme autolle kuulimme puukiipijän ja kohta jouduimme jarruttelemaan tiellä tepastelevan teeripoikueen ansiosta.

Seuraava etappimme olivat Järventakustan pellot, josta saimme mm. kivi- ja pensastaskun sekä iloksemme myös lehtokertun. Pojat komppasivat ilmaan pari kiurua jäätyäni itse staijailemaan autolle samalla kun säästelin kipeitä nilkkojani.

Pöllästä löytyi taas mukava yllätys – pikkulepinkäinen, ja Kuivasäikän käynti palkittiin tyllien ja suosirrien sekaan lyöttäytyneillä pikkutyllillä ja jänkäsirriäisellä. Ralli tuntui menevän oikein mukavasti – varsinkin kun kylältä löytyivät pakolliset kulttuurilinnutkin (pikkuvarpunen, naakka ym.) oikein kivuttomasti ja bonuksena saimme myös päivän kolmannen kertun - eli pensaskertun.

Marjaniemessä teimmekin sitten yhden linturallihistoriamme kummallisimmista havainnoista. Kalahallin taakse ajettuamme huomasimme, että rannassa kahlaa joku mies, joka kantaa jotain valkoista. Veikkasin ääneen että haavia, mutta kohta tuo kantamus alkoi näyttää linnulta. Totesin, että tuo heppuhan kantaa lokkia – johon Janne totesi leikillään, että entäpä jos se on selkälokki, niin saako siitä pinnan?! Saatuamme kiikarit silmille tajusimme, että mies oli Aallon Esa, ja lintu oli kuin olikin selkälokki! Päivän ainoaksi selkälokiksemme jäi siis pahasti loukkaantunut lintu, jota oli todennäköisesti ammuttu ja jonka polkupyöräjoukkueella ralliin osallistunut Esa kävi noutamassa rantaan tarkempaa tutkimusta varten. Pinna tuli – mutta aika alakuloisissa merkeissä.

Marjaniemen muita havaintoja olivat poikien mereltä kaivamat mustalinnut ja lähirannassa uiskennellut pilkkasiipipoikue. Pikavisiitti Mäntyniemen suuntaan oli sen sijaan turha, eikä metsäteiden ajeleminen tuonut meille edes tässä vaiheessa jo kovasti kaipailemiamme rastaita.

Nyt rallikello tikitti jo uhkaavasti, ja jouduimme pitämään melkoista kiirettä. Ulkokarvosta löytyi lähinnä tuttua lajistoa muuttohaukkaa myöten, mutta tervapääsky saatiin sentään, ja myös tien varren uuttukyyhky piristi tunnelmaa. Santosta kohti ajaessamme näimme kanahaukan ja kulorastaan, mutta pikkurastaat puuttuivat edelleen. Huikku ei tarjonnut mitään parempaa, joten viimeiselle etapillemme Pökönnokalle jäi paljon odotuksia.

Pökönnokalla olikin mukavasti lintuja, mm. ristisorsia, räyskiä, vikloja, suokukkoja, suosirrejä ja pari kuovisirriä, mutta uudet lajit olivat edelleen kortilla. Kapustarintaparvi kuitenkin nostatti taas tunnelmaa, ja ohitsemme muuttanut pikkukuovi oli sitten se viimeinen rallilaji vain hetkeä ennen kuin kello oli 19 ja kisa-aika päättyi.


Pikaisen mökkikäynnin jälkeen suunnistimme kylälle purkutilaisuuteen, jossa olivat mukana kaikki 12 kisaan osallistunutta joukkuetta. Tiesimme meillä olevan turhankin monta peruslajipuutetta, joista pikkurastaat tuntuivat kaikkein käsittämättömimmiltä, mutta pian huomasimme monen muunkin porukan olleen tiukilla samojen lajien kanssa. Purun alussa sijoituksemme olikin varsin huono, mutta monet päivän aikana kohdallemme osuneet ”pikkukivat” nostivat joukkueemme ”Pinkin tukaanin” viimein pronssisijalle 104 lajin tuloksellamme. 

Ilta sujuikin sitten kämpillämme perinteisissä merkeissä, eli jättipitsojen rippeitä syöden, saunoen ja päivän havaintoja vertaillen. (Lintujen lisäksi näimme päivän aikana mm. amiraali- ja ohdakeperhosia ja suruvaippoja ja etenkin Pökönnokalla oli vielä hämmästyttävän paljon sääskiäkin). Illan huipensi Harryn ja Mikon chilinsyöntiesitys, kun heput maistelivat maailman vahvimmaksi tituleerattua chiliä erittäin tuskaisen näköisinä. Rallin hopeajoukkue painui yöpuulle jo hämmästyttävän varhain, joten me jatkoimme omalla porukallamme chillailua vielä tovin, ennen kuin päätimme mekin alkaa ladata akkujamme seuraavaa aamua varten.