sunnuntai 31. elokuuta 2014

17.8.2014 - kahlureita ja kumihanhia

Sunnuntaiaamunakin herättiin varhain - joskin vesisateeseen. Se ei kuitenkaan meidän porukan menoa haitannut, vaan aamupalan ja siivoamisen jälkeen suuntasimme taas Pökönnokalle Harryn, Jassin ja Janin lähdettyä kohti Manner-Suomea. Pökönnokalla keli oli taas oikein hyvä, ja eilisten lajien ohella näimme nyt mm. punasotkakoiraan, kolme vesipääskyä, jänkäsirriäisen ja kaksi ampuhaukkaa.

Pököltä jatkoimme Huikkuun, jossa etsiskelimme hetken siellä edelleen harvakseltaan nähtyä mustatiiraa, ja lähdimme sitten lautalla kohti mannerta. Lautalta nappasin muutaman ruudun matkan varrella patsastelleista merimetsoista ja lautalla pesineistä räystäspääskyistä. Ja näkyipä lautalta taas jokunen hyljekin.




Riutussa hyvästelimme Mikon ja yllätin hänet samalla kertomalla hänen koiransa tuoreimmasta lintuhavainnosta. Mikon Manteli -koira kun oli Tiiran mukaan löytänyt edellispäivänä Lumijoelta viiriäisen – eikä isäntä tiennyt havainnosta mitään!

Seuraavaksi ajelin Jannen ja Potun perässä Oulun Oritkariin, jossa oli muutama päivä aikaisemmin havaittu pari värirenkaallista lumihanhea. Pitkän ja kivisen tien jälkeen saimme merihanhiparveen lyöttäytyneet hanhet kiikariimme ja pääsimme melkein lukemaan renkaatkin juuri ennen kuin linnut lennähtivät harmiksemme kauemmas väreilyyn. Kyse oli kuitenkin Saksassa rengastetuista linnuista. Muita haviksia paikalta olivat 12 rantasipiä ja puolenkymmentä uuttukyyhkyä.


Oritkarista ajoimme veljemme Rikun luo, jonne toimitimme myös kyydissämme olleen rallimaskottimme ”pinkin tukaanin” (joka tosin tarkemmissa tutkimuksissa osoittautui jalattomaksi flamingoksi). Puma -koira kun oli unohtanut purulelunsa heinäkuussa meille Kemijärvelle, ja toimittuaan ansiokkaasti rallijoukkueemme maskottina lintu pääsi taas kotoiseen ympäristöönsä.


Rikun luota jatkoimme omiin suuntiimme, eli Janne ja Potu kohti etelää ja minä kohti Kemijärveä. Matkaa vauhditti radiosta tullut yleisurheilun EM -kisojen huikea keihäsfinaali, joskin muutaman kerran jouduin pysähtymään peltojen reunoilla istuskelleiden tuulihaukkojen ja Ranualla tien päälle tulleen nuolihaukan takia.