sunnuntai 31. elokuuta 2014

29.-31.8.2014 - elokuun loppu

Kuun viimeisen arkiviikon havikset olivat taas varsin vaatimattomia. Käydessäni tiistaina Savukoskella Itä-Lapin kuntayhtymän hallituksen kokouksessa näkyi auton ikkunasta todennäköinen hiiripöllö, mutta koska en ollut itse kuskina jäi paniikkijarrutus tekemättä. Torstaina taas välituntivalvontaa ilahdutti puluparvea säikytellyt varpushaukka.

Perjantaina kävin kuitenkin heti koulun jälkeen pyörimässä Särkikankaan suunnalla. Riekonniemen edustalla uiskenteli vanha härkälintupari ja Pöyliöjärveltä löysin kaakkurin ja uivelon sekä joitakin iso- ja tukkakoskeloita. Illalla pyörähdin Jätevesijärvellä, jossa aika vierähti lähinnä vesilintuja laskiessa. Paikalla olikin ainakin 130 haapanaa, 85 telkkää, 80 tavia, 50 tukkasotkaa, 20 sini-, 10 jouhi- ja kolme lapasorsaa sekä alli. Järven vastarannalta löytyi kolme tylliä ja kolme pikkusirriä ja muutamaan kertaan kuulin lapinkirvisenkin ääntä. Lisäksi paikalla saalisteli varpushaukka, josta otin kännykällä kaukoputken läpi jonkun kuvankin.


Kotimatkalla näin vielä Pitkältäsillalta kolme joutsenpesuetta sekä nuoren kuikan.

Lauantaina tein pitkähkön päiväretken Luusuan suuntaan. Tosin jo lähtiessäni tiksutteli kotipihalla ainakin kolme pohjansirkkua. Ensimmäinen etappini olivat Hoppulan kala-altaat, joilta löytyi nyt vain 40 korppia. Kaipailemani lokit olivatkin Juujärvellä, josta sain lopulta laskettua peräti 150 harmaa-, 40 kala- ja 10 naurulokkia sekä nuoren merilokin. Muita Juujärven haviksia olivat tien penkalta pompannut taivaanvuohi, rantapeltojen yllä lennelleet 25 haarapääskyä, järvellä uineet neljä kuikkaa sekä järven päällä näyttäytyneet varpushaukka ja sääksi.

Hoppulan ja Autiokankaan pelloilla näkyi tuulihaukat ja Itärannantien varressa isolepinkäinen. Viimeinen etappini oli Kulmunginniemen lintutorni, jonka ympäristöstä löytyivät kaakkuri ja 18 kuikkaa.


Sunnuntaiaamuna rengastin kotipihasta talitiaisen sekä muutaman hömötiaisen ja viherpeipon. Pihassa oli muutenkin vilinää - nyt siellä tiksutti neljä pohjansirkkua ja kaksi punarintaa ja pihapuissa pistäytyivät myös leppälintu ja sinirinta, ja muutamaan kertaan kuulin närhen raakuntaa.


Päivällä ajelimme Simojärvelle appivanhempia tapaamaan. Hoppulan kala-altaiden yllä kaarteli nyt kolme sääkseä ja Pohjaslahdessa näkyi tuulihaukka. Aittoniemen edustalta löysin myös sääksen sekä kuikkapoikueen. Tälläkin reissulla näkyi pari varpushaukkaa, mutta itselleni päivän yllättävin siivekäs oli anopin kukkaistutuksissa viihtynyt herukkaperhonen.