sunnuntai 25. lokakuuta 2015

14.10.2015 - Sobetsua ja tulivuoria

Ensimmäisenä Sobetsu -aamunamme aamupalalle könytessäni isäntäperheen jäsenet esittelivät innolla ikkunasta näkyvää maisemaa, jossa näkyi yön aikana satanutta lunta.


Päivä olikin kylmä ja tuulinen, mutta keli oli onneksemme pääosin aurinkoinen. Yöllä kun oli tullut vielä viikonloppuna alueella riehuneen taifuunin aiheuttamia sateita

Aamun ensimmäinen kohteemme oli paikallisen legendaarisen sumopainijan, yokozuna Kitanoumin kunniaksi perustettu museo.
Museosta löytyi myös muutamia täytettyjä lintuja ja nisäkkäitä, joista pääosa edusti ihan tuttuja lajeja.Seuraavaksi jatkoimme läheiseen kylpylään (onseniin), joka oli kemijärveläisen Ikihirsi Oy:n rakentama, ja puutkin oli tuotu paikalle Suomesta.Kylpylältä palatessamme näkyi Toya -järven rannassa jokunen tukkasotka sekä parvi täplänokkasorsia.

Päivän pääteemana oli tutustuminen alueen omaleimaisiin tulivuoriin. Aloitimme sen paikallisessa luontokeskuksessa, jossa oli tosin esillä myös muuta luontoa.


Luontokeskuksesta siirryimme maastoon katselemaan tulivuoritoiminnan aiheuttamia vahinkoja. Viimeisimmän purkauksen aiheuttaman mutavyöryn autioittamia rakennuksia ihmetellessämme pääsin samalla seurailemaan jonkinmoista tiaisvaellusta, kun ohitsemme paineli ainakin kuusi- ja viitatiaisia, ja rinteessä lensi useampi närhikin.


Paikallista sairaalaa ei ollut tuhonnut purkaus vaan pikkuhiljaa liikkuva tulivuoren rinne. Tästä meille esitelmöi Hokkaidon yliopiston professori Hiromu Okada.


Kävimme välillä sobetsulaisten tarjoamalla lounaalla, ja ruokapaikan pihasta pystyi jo ottamaan ensimmäiset kuvat edelleen höyryävästä Mt. Showa-shinzan -tulivuorestakin.Jatkoimme bussillamme vuoren juurelle, jossa tutustuimme museoon, jossa oli esitelty alueen tulivuorten tutkimisen historiaa ja etenkin tulivuorille aikoinaan omistautuneen Masao Mimatsun tuotoksia.


Päivän odotetuin tapahtuma oli kuitenkin hissikyyti Mt. Usu -vuorelle ja sieltä avautuneet maisemat niin Mt. Showa-shinzan tulivuorelle kuin Toya -järvellekin.


Illan pimettyä kävimme vielä paikallisella koululla, jossa retkikuntamme nuoret (12 kpl) pelasivat sisä-yukigassenia paikallisia koululaisia vastaan. Päivän päättivät myöhäiseen iltaan asti kestäneet grillijuhlat sobetsulaisen Suomi -seuran eli Kiitos -klubin kanssa.