torstai 27. joulukuuta 2012

27.12.2012 - Isokylän talvilintulaskenta

Joulukuu vierähti nopeasti koulu- ja kokouskiireineen, ja joululoman alkukin meni lähinnä edellisviikoista toipumiseen. Pahimmillaan oleva kaamos ja ulkona paukkuva pakkanen asettivat myöskin omat rajoitteensa ulkoilulle. Joulupyhien jälkeinen torstai oli kuitenkin pitkästä aikaan lauha päivä (noin -10 astetta) ja kaikin puolin oikein sopiva keskitalven ensimmäiselle talvilintulaskennalle.

Aloitin laskennan klo 10:20, jolloin oli vielä aika lailla hämärää. Kalkonniemessä oli kuitenkin ääntä, sillä yhden närhen ohella paikalla mekasti reilut parikymmentä varista, jotka olivat ilmeisesti olleet niemessä yöpymässä. Muuten Kalkonniemi ja myös Imposenniemi olivat varsin hiljaisia. Havikseen tarttui vain peruslajeja, eli hömö-, sini- ja talitiaisia sekä jokunen urpiainen, viherpeippo ja punatulkku.


Isokylällä oli yhtä lailla niukkaa. Vakiopaikasta Karsimustien varresta löytyi sentään parikymmentä varpusta ja puolenkymmentä keltasirkkua. Lisäksi onnistuin poimimaan kuusiaidassa piilekelevien varpusten seasta yhden pikkuvarpusristeymän, mutta mitään muuta mainittavaa ei tämäkään osuus tuottanut.


Yllättäen koko reitin suurimmat lintumäärät keskittyivät vasta loppupätkälle, eli Karsimustien ja Sallantien välisille pelloille. Huomasin pellon reunassa ison varislintuparven ja lähestyessäni paikkaa sieltä lehahti taivaalle peräti 50 varista ja 25 harakkaa. Maahan ja lähipensaisiin jäi kuitenkin pikkulintuparvi, jotka kohta paljastuivat 55 keltasirkuksi. Lintujen kiinnostuksen syy selvisi pian, sillä pellon reunassa oli iso läjä kauranjyviä ja jäljistä päätellen paikalla oli metsäkaurisruokinta, jota myös linnut olivat päättäneet hyödyntää.


Vielä aivan laskennan viime metreillä päivän jo hämärtyessä (noin klo 14) löytyi lintuja, sillä Sallantien varressa näkyi lehtikuusessa neljä taviokuurnaa ja reitin lopetuspisteessä Kotajoella istuskeli jäällä seitsemän punatulkkua.


Laskentareitin loppusaldoksi tulivat seuraavat lintumäärät: hömötiainen 8, sinitiainen 4, talitiainen 20, närhi 1, harakka 33, varis 60, varpunen 20, viherpeippo 5, urpiainen 20, taviokuurna 4, punatulkku 10, keltasirkku 60 ja varpusristeymä 1.