maanantai 31. joulukuuta 2012

31.12.2012 - Simojärven talvilintulaskenta

Maanantaiaamuna sää oli edelleen leuto ja harmaa ja luntakin tihutteli harvakseltaan, mutta kova tuuli oli tyyntynyt. Niinpä järjestin itseni Aittoniemen tien varteen ja lähdin kävelemään kohti vanhan talvilintulaskentareittini alkupäätä. Aittoniemen tiestä oli aurattu vain alkuosa, joten aamupuhde oli turhankin hikinen, mutta klo 10:25 lähdin sitten palailemaan omia jälkiäni kohti päätietä ja aloitin laskennan. Aittoniemen tien varresta yhytin vain kaksi pyytä ja jostain kantautui korpin ääntä.

Simojärventien varteen päästyäni lehahti lähimännystä ilmaan koppelo ja Aittolan ruokinnalta löytyivät reissun ensimmäiset hömö- ja talitiaiset. Kohta alkoi tien varressa näkyä myös pieniä teeriparvia. Aamureippailun johdosta minulla tuntui olevan koko ajan kuuma ja myös lumisade alkoi tihetä, jonka takia niin rillit kuin kiikaritkin olivat vähän väliä huurussa, joka toki paitsi haittasi havainnointia myös kypsytti jonkin verran.


Perinteiseen tapaan linnut olivat pakkautuneet lähinnä muutamille tienvarsiruokinnoille, joista Marjalahden lähellä olevalta ruokinnalta löytyivät myös käpytikka ja närhi. Kymmenes laskentaan tullut lintulaji löytyi vasta muutama sata metriä ennen Sääskilahtea, kun pienestä tienvarsikoivusta löytyi 70 urpiaisen parvi.


Kaikenkaikkiaan reitillä näkyivät ja/tai kuuluivat seuraavat linnut: pyy 2, teeri 24, metso 1, käpytikka 1, hömötiainen 28, sinitiainen 8, talitiainen 16, närhi 1, korppi 1 ja urpiainen 70.