maanantai 24. joulukuuta 2012

9.12.2012 - Rovaniemen talvilintuja

Sunnuntaiaamuna tapasin jälleen Allun, nyt vaihteeksi Rovaniemellä. Nappasimme aamukahvit Napapiirillä, josta jatkoimme autollani keskustaan. Kohta löysimmekin itsemme torin reunalta kiikaroimassa hiljalleen valkenevan aamun sinne houkuttelemia siivekkäitä. Puolensadan variksen ohella torilla ja sen lähiympäristössä lenteli puolenkymmentä harakkaa ja yhdeksän naakkaa, ylitsemme lensi kolme taviokuurnaa ja jostain kuului niin urpiaisen kuin tilhenkin ääntä. Tunnelma oli heti ihan eri luokkaa kuin edellispäivän retkelläni...

Torilta ajoimme Etelärantaan, jossa näkyi päivän ensimmäinen iso urpiaisparvi (noin 150 lintua), ja jatkoimme saman tien Tavivaaraan. Hyvä meno vaan jatkui... Jo liikkuvasta autosta näimme, että paikalla viihtynyt harmaapäätikkanaaras oli jo ruokinnalla, eikä meidän tarvinnut odottaa kuin hetki kun paikalle saapui myös pikkutikkanaaras. Lisäksi paikalla näkyi mm. kuukkeli, kolme närheä ja kaksi käpytikkaa.

Seuraavaksi päätimme käydä Pöyliövaarassa sijaitsevalla ruokinnalla. Ruokintaa ylläpitävä pariskunta oli parahiksi paikalla, ja tuoreet koiranmakkarapötköt houkuttelivat ainakin kolme kuukkelia aivan lähellemme. Yksi linnuista oli rengastettu, ja sain renkaan myös luettua. Lisäksi paikalla näkyi käpytikka ja jokunen hömö-, sini- ja talitiainen sekä punatulkku.

Ounasvaaran vanhalla ruokinnalla törmäsimme Pernun Markkuun, joka oli sopivasti paikalla rengastamassa. Paikalla oli kuitenkin kaikenkaikkiaan varsin hiljaista. Yksinäinen korppi sentään pyörähti yllämme ja jossakin vaiheessa lähikuusessa piipahti pikaisesti kuusitiainen, joka ei sekään tullut ruokinnalle. Markku poimi ajoittain verkosta tiaisia, mutta koskapa toivomiamme töyhtötinttejä ei näkynyt eikä kuulunut jatkoimme kohta Ounasvaaran toiselle ruokinnalle, lähelle Lappi-Areenaa.

Tälläkin ruokinnalla näkyi ensin tuttuja, eli Karlinin O-P. ja Maalismaan Lea, mutta myös mukavasti lintuja, joista ilahduttavimpia olivat neljä pähkinähakkia ja kolme töyhtötiaista. Töyhtötiaisesta sain vasta nyt Lappivuodarin (n:o 184).



Ounasvaaralta jatkoimme taas kaupungille. Ylikylästä löysimme ensimmäiset isommat tilhiparvet ja Sahanperältä taas 150 urpiaisen tokan. Yllätysvetona päätimme pyörähtää Alakorkalon jäteasemalla. Tienvarren ruokinnalla oli tosi komeasti kaksi metsäkaurista - harmi vaan, että ajoimme paikalle niin vauhdikkaasti, että kauriit ehtivät säikähtää kauemmas ennen kuin sain kameran kuvaushollille. Jäteasemalta löytyi parvi urpiaisia ja kohta myös yksi päivän mittan tavoittelemistamme lajeista eli räkättirastas, joka patsasteli yksikseen yhden auman päällä. Alakorkalossa ollessamme alkoi valo jo pikkuhiljaa vähetä, joten retkemme lähestyi loppuaan. Jatkoimmekin melko pian taas Napapiirille ja lähdin ajelemaan kohti Kemijärveä.

Kiikaroin matkan varrella vielä Vikajärven sulapaikat, ja sekä Korpikosken sillalta että ylempää Pieskanmukasta löytyikin koskikarat, joihin hyvä retki olikin sitten mukava päättää. Parin tunnin päästä löysinkin sitten itseni Jorma Hynnisen joululaulukonsertista - joten kaikenlaisiin paikkoihin voi vanha hevarikin päätyä ;-)