sunnuntai 7. syyskuuta 2014

1.-7.9.2014 - alkavaa ruskaa

Syyskuun ensimmäinen merkittävämpi lintuhavainto oli tiistaina kaupungin keskustan yli muuttanut 20 merimetson parvi. Torstaina koulullamme oli liikuntapäivä, jonka yhteydessä kävelimme lenkin läheisen Pitkävaaran päällä.


Pitkävaaran reissu tuotti vain jokusen tintti- ja käpylintuparven. Illalla kävin katsomassa Kostamon Ruostekorven hyvät kurkipellot, mutta paikalla oli vain puolenkymmentä pitkäkaulaa. Alakallaanvaaran edustalla uiskenteli 90 haapanaa.

Perjantaina kävin 6. luokkalaisten kanssa puulajiretkellä Ahvensalmella, jossa tiksutteli pohjansirkku. Heti koulusta päästyäni suuntasin sitten Jätevesijärvelle. Vesilintuja näkyi reippaasti, mutta paha vastavalo hankaloitti niiden laskemista. Yllätyksekseni järven rantapusikoita pitkin eteni kaksi lapintiaista ja vastarannalla oli jälleen muutamia kahlaajia, joista määritin kolme tylliä ja ainakin yhden pikkusirrin. Paluumatkalla näkyi Pitkänsillan pohjoispuolen kivillä kolme merimetsoa ja sillan ympäristössä ui viisi kuikkaa.

Lauantaina kävimme koko perheen voimin Pyhätunturissa. Jo menomatkalla lensi Tapionniemessä kanahaukka. Pyhätunturin lenkin lintuhavaintoja edustivat puukiipijä, jokunen pikkukäpylintu, lukuisat hömötiaiset ja Karhunjuomalammen laavujen luona pyörähtäneet kolme kuukkelia.


Maisemat olivat jälleen hienoja ja keli hyvä, joten mikäs siellä oli ollessa...


Sunnuntain ensimmäinen parempi havis oli Purri -kissamme keittiön ikkunasta huomaama tuuletustelineen päällä istunut varpushaukka. Tosin nappasin jo ennen haukan tuloa pihaltamme kiinni pari lintua, joista mainittavin oli neljä vuotta aikaisemmin rengastamani hömötiainen.


Iltapäivällä kävin taas Jätevesijärvellä, jossa valo oli nyt hyvä ja vesiäiset mukavasti laskettavissa. Taveja oli ainakin 270, haapanoita 140, telkkiä 90, tukkasotkia 25, jouhisorsia 18, sinisorsia 17, uiveloita kuusi ja lapasorsia viisi - eli paikalla oli yhteensä kuutisensataa vesilintua. Vesiäisten lisäksi alueella näkyi paljon västäräkkejä, muttei juurikaan mitään muuta.


Kotimatkalla käväisin Alakallaanvaarassa, jonne näkyi Isokylän edustalla lennellyt noin 150 variksen yöpymisparvi. Pitkänsillan edustalta ei sen sijaan löytynyt enää mitään kirjattavaa.