tiistai 16. syyskuuta 2014

13.9.2014 - Tauvon tunnelmia

Lauantaiaamu valkeni sumuisena, mutta meillä oli heti aamuhämärästä asti kädet täynnä töitä, kun virittelimme aseman lintuverkkoja pyyntiin. Paikalla kun ei ollut kukaan rengastanut vielä tänä syksynä!

Pikkuhiljaa alkoi lintujakin ropista verkkoihin, valtalajien ollessa hömötiainen (18), talitiainen (9), punarinta (5) ja pajusirkku (4 rengastusta). Muualta maasta oli jo tihkunut tietoja töyhtötiaisvaelluksesta, ja näkyi niitä liikkuvan täälläkin. Yhteensä havaitsimme seitsemän tinttiä, joista kaksi rengastimmekin.



Muita mukavia verkkolajeja olivat nuoruuspukuinen punarinta, puukiipijä ja pari rautiaista.




Lisäksi rengastin aamun ja iltapäivän mittaan neljä pajulintua, kaksi sinitiaista, laulurastaan ja keltasirkun.

Mikko ja Antti olivat lähteneet jo ennen heräämistämme Raahen pinnaralliin, joten suurimman osan päivästä miehitysvastuussa olivat kolme Aaltoa. Iltapäivällä, tehdessämme juuri lähtöä Ulkonokalle, Hamarin Allu kuitenkin soitti ja kertoi olevansa tulossa asemalle Lumijoen suunnasta. Niinpä odottelimme että Allu ehti paikalle ja lähdimme nokalle.

Jo alkumatkasta koimme mukavan yllätyksen, kun laidunalueen reunalta pölähti lehtoon reilun kymmenen riekon parvi. Munahiedan puoli oli sen sijaan todella hiljainen. Vain yksinäinen ampuhaukka piristi tunnelmaa.         


Ulkonokkaa kohti kävellessämme huomasin meitä kohti lentävän vaalean kihun. Jossakin vaiheessa Janne totesi, että olkaapa tarkkoina, tämä saattaakin olla tunturikihu. Kohta sen jälkeen lintu laskeutui mereen ja lepäsi hetken, mutta jatkoi sitten ohitsemme ollen kuin ollenkin komea vanha tunturikihu!

Nokalta löysimme mm. kahdeksan pulmus-, seitsemän suo- ja neljä pikkusirriä, kapustarinnan, tyllin ja 19 suokukkoa. Lukuisien sorsien seassa lepäili ristisorsa, alueella kierteli mielenkiintoisen värinen esiaikuinen merikotka ja Merikylänlahden päällä lensi merihanhi. Omat ohjelmanumeronsa tarjosivat epäilyttävän kähmy niittykirvinen ja järkyttävässä sulkasadossa ollut oudosti äännellyt kiuru. 

Palattuamme asemalle olivat Antti ja Mikko jo paikalla nostamassa verkkoja ylös pauloilta ja kohta aloitimme taas pöllöpyynninkin. Ilta sujui leppoisasti syöden ja jutustellen, ja puoleenyöhön mennessä rengastimme vielä 11 helmipöllöä.