tiistai 23. syyskuuta 2014

19.-21.9.2014 - takaisin Perämerelle

Arkiviikko vierähti taas nopeasti. Piipahdin sentään Jätevesijärvellä, mutten nähnyt mitään lapasorsaa kummempaa. Perjantaina lähdimme ajelemaan jo aamusta kohti Rovaniemeä, jossa tyttärellämme oli lääkäriaika. Matkalla patsasteli Hyypiönsuoran varressa isolepinkäinen ja Vaattungissa ukkometso. Illaksi jatkoimme koko pesueen voimin Ouluun, jossa meillä oli varattuna mökki Nallikarista, ja illan vietimme tunnelmallisessa rantaravintelissa kurssikavereittemme Satu Karjalaisen, Petra Nuotion ja Katja Laaksoviidan kanssa.

Lauantaiaamuna suuntasin heti Nallikarin rantaan, mutta lupaavista maisemista huolimatta mitään mainittavaa ei löytynyt.Myös Hietasaaren lintutornin edusta oli tyhjä linnuista.Muun perheen päästyä viimein jalkeille jatkoimmekin sitten kylpylän puolelle ja loppupäivän vietimme veljeni Rikun perheen luona.

Sunnuntaiaamuna kolusin taas Nallikaria, lähinnä viime päivinä runsaana esiintyneiden taigauunilintujen toivossa. Ainoa fyllari jonka löysin oli kuitenkin (vain) tiltaltti. Seuraavaksi ajoimme Limingan Virkkulaan, jossa tutustuimme ensin opastuskeskukseen ja mm. siellä esillä olleisiin Hannan lintumaalauksiin.


Tornilta löytyi sitten jo lintujakin, sillä Routunkarin puolella lepäili 400 taigametsähanhea, ja metsureita ynnätessäni näin tiiviin parven seassa pari lyhytnokkahanheakin. Lumijokisuuhun laskeutui puolestaan 60 valkoposkihanhen parvi, joiden lisäksi lahden pohjukasta löytyi mm. paikallinen muuttohaukka ja kahdeksan tylliä. Lisäksi lahdella lenteli ainakin kolme eri ruskosuohaukkaa ja kertaalleen näin lennossa myös kahdeksan suokukon parven.Loppupäivä menikin sitten taas mm. kylästellessä, ja kotimatkankin ainoa luontohavainto oli nopeasti pudonnut ulkolämpötila pohjoisvirtauksen laskiessa lämpötilaa noin kymmenellä asteella.