sunnuntai 28. syyskuuta 2014

26.9.2014 - Ranuan etutalvessa

Torstaina pyörähdin koulupäivän jälkeen lähialueen parhailla vesilintupaikoilla. Alakallaanvaaran edustalla oli taas runsaasti vesilintuja, ja laskinkin paikalta 400 haapanaa. Pitkänsillan pohjoispuolella oli kuuden mustalinnun parvi, kolme kuikkaa ja 65 haapanaa, ja Riekonniemeen näin vielä 18 uiveloa.

Perjantaiaamuna pakkasin sitten hoidokkipöllömme autoon ja lähdin Tuukan ja Iinan kanssa ajelemaan kohti Ranuaa. Olin muutamaa päivää aikaisemmin varannut pöllölle hoitopaikan eläinpuistosta ja onnistuin samalla saamaan vanhimmat lapsemme samaan paikkaan suorittamaan koulun taksvärkkipäivää.


Kotipihassa kuulin jo rautiaisen, ja vaikka menomatkalla maisema muuttui koko ajan vain lumisemmaksi, näkyi tien varressa runsaasti rastaita kulorastasta myöten. Ranualla lunta oli jo parikymmentä senttiä, ja siinä maisemassa mm. Toivakan lähimaastossa kököttänyt tuulihaukka oli outo ilmestys.

Eläinpuistoon saavuttuamme pöllö pääsi saman tien eläinlääkärin pakeille, ja muksutkin aloittivat kohta päivän urakkansa. Itse puolestani hyppäsin puiston parkkipaikalla Hamarin Allun kyytiin ja lähdimme kiertelemään Ranuan lintupaikkoja.

Aloitimme Kuhajärveltä, jossa uiskenteli vielä kaksi silkkiuikkua sekä 148 isokoskeloa ja yksinäinen uivelo.



Seuraavaksi kiertelimme kunnan eteläosia Kelankylää myöten, mutta lohduttoman luminen maisema ei tarjonnut mitään mainittavaa. Saariharjulle palatessamme lensi tien yli sentään pyy ja kohta Simojärvelle kiikaroidessamme löysimme neljä kuikkaa. Pysähdyimme kahvittelemaan Penämönjoen sillalle, josta onnistuin näkemään metsään karkaavan lehtokurpan. Viimeinen etappimme Roosinginjärvi osoittautui onneksi päivän parhaaksi, sillä järvellä uiskenteli ihan mukavasti vesilintuja.


Laskimme järveltä 57 uiveloa ja hupaisasti aivan saman verran tukkasotkia, 53 isokoskeloa, 15 haapanaa, 10 sinisorsaa, 10 laulujoutsenta, viisi telkkää ja yhden tavin. Järvelle laskeutui kolme kalalokkia ja sen takana lekutteli tuulihaukka. Lisäksi auton ja järven väliä kävellessämme säikytimme lentoon pari metsoa. 

Kello viidentoista kieppeillä Allu palautti minut eläinpuistolle. Otin lapset matkaan ja ajoimme Simojärven mummolaan päiväkahveille. Kotimatkalla, päivän jo hämärtyessä, lensi Autiosaaren kohdalla editsemme hiiripöllö tienvarsipellolla havaitsemansa myyrän kimppuun.