maanantai 29. kesäkuuta 2015

23.-24.5.2015 - PPLY:n juhlarallissa

PPLY:n vuorokauden mittainen linturalli alkoi sateisissa ja varsin tuulisissa merkeissä, mutta siitäkin huolimatta starttimme oli vakuuttava. Reilussa tunnissa hoidimme Oulun pohjoisosista lajilistallemme viiru-, hiiri-, varpus- ja helmipöllön sekä metsäautotiellä tallustelleet teerikanan ja koppelon.

Oulun kaupungin läpiajo tarjosi lajilistallemme mm. ensimmäiset meriharakat, nokikanan, uuttukyyhkyn, mustakurkku-uikun ja kottaraisen. Kempeleenlahden puolelta löytyivät mm. kyhmyjoutsen, harmaa- ja ristisorsa, pikkutiira ja fasaani ja Teppolan pelloilla näkyi mustapyrstökuiri.

Liminkaan päästyämme tuulen voima alkoi konkretisoitua, kun huomasimme vasta-avatun Halpahallin menettäneen jo osan katostaankin. Melkoisessa myräkässä tsekkaamamme Virkkula tarjosi kuitenkin mm. merikotkia, pari jänkäsirriäistä, kaakkurin ja ohitsemme lentäneen 16 isosirrin parven.

Sannanlahden tornilla keli oli yllättäen jo ihan siedettävä, joskin vesi nousi edelleen kovaa vauhtia. Kaulushaikara ja ruokokerttunen olivat äänessä ja lahden puolelta löytyivät alli, merikihu ja räyskä. Ohitsemme lensi myös viitisenkymmentä valkoposkihanhea.


Sannanlahdelta jatkoimme Karvonlahdelle, jonka laidunniityltä löytyi iloksemme juhlapukuinen kuovisirri. Seuraava tuottoisampi kohde oli Siikajoen Sääri, jossa oli vielä kahlaajalietteitä jäljellä. Jänkäsirriäisiä ja suosirrejä näkyi molempia kymmenisen kappaletta ja karikukkoja oli kolme. Paikalla pyörähti myös punakuiri, mutta harmiksemme vain minä ja Janne ehdimme nähdä sen. Karinkannan läpiajo palkitsi merihanhiparveen lyöttäytyneellä tundrahanhella, jonka jälkeen kiiruhdimme jo Siikajoen puolelle, josta oli tullut häly punapäänarskuparvesta.

Iloksemme linnut - eli neljä komeaa narskukoirasta - nukkuivat edelleen löytöpaikallaan Merikylänlahden pohjukassa, ja Janne nappasi niistä vähän videotakin. Kellon ollessa jo lähempänä puoltayötä saavuimme viimein Munahiedan reunalle lehtokurpan soidintaessa ja lähdimme komppaamaan Tauvon rantahietikoita. Kaulushaikara humppaili täälläkin ja peruslajit (kuten pikkutiirat) näkyivät toki, mutta kahlaajatarjonta oli pettymys - vain kolme vesipääskyä löytyi lisukkeeksi pinnalistallemme.


Munahiedalta Säikänlahdelle ajellessamme näkyi tien varressa sentään nuolihaukka. Seuraava lajimme oli taas pöllö, eli pesällään nököttänyt lapinpöllöemo, mutta muuten puolenyön seutu sujui melko takkuisesti. Matka jatkui kuitenkin edelleen kohti etelää, ja Raahen läpiajo lisäsi listallemme punasotkan ja ruisrääkän.

Aamuyöllä saavuimme Pyhäjoelle, jossa keskityimme aluksi hakemaan laululintuja. Mustapääkerttu, peukaloinen, punavarpunen, urpiainen, pikkukäpylintu, puukiipijä, metsäviklo ym. lisäsivät pikkuhiljaa lajimääräämme, mutta vasta Elävisluodon tiellä alkoi tosissaan tapahtua. Ensin löytyi arosuohaukkanaaras ja samoilta jalansijoilta kaksi lentävää harmaahaikaraa. Aamustaiji niemen nokassa tarjosi mm. kuikan, pilkkasiiven ja ruokin, ja paluumatkalla tien varressa patsasteli komea riekkokukko.  

Seuraavaksi jatkoimme taas Siikajoen puolelle jossa jo Alhonmäkeä lähestyessämme näimme tien päällä lentävän kangaskiurun ja bongasimme Piikkikarissa soidinnelleen viiriäisen. Karinkannan ja Säären uusintakäynti tuotti nyt mm. pari sinirintaa, käen, sirittäjän, järripeipon ja pohjansirkun.

Tämän jälkeen suuntasimme taas metsäretkelle vaikka samaan aikaan Virkkulasta paukkui hälyjä ruostepääskyistä, hietatiirasta ja niittysuohaukasta. Metsäkäynti tarjosi vain ahdistusta, mutta nopea staiji Alhonmäellä toi sentään kolme petolajia lisää. Rallin viimeisen vajaan tunnin vietimme sitten Virkkulassa rareja kyttäillen, mutta ainoa uusi laji paikalta oli tundrakurmitsa.

Ralliajan loputtua klo 12:00 Janne ja Jassi lähtivät saman tien ajelemaan kohti etelää, mutta itse jäin Mikon kanssa Virkkulassa pidettyyn purkuun. Haastavan kelin takia lajimääräksemme tuli vain 143 lajia, joka riitti viidenteen sijaan kovatasoisessa 30 -vuotisjuhlarallissa.

Kotimatkalla löysin Tervolasta 2kv mustavariksen ja pistäydyin Rovaniemen Souharinlahdella katsomassa siellä havaittua lumihanhea. Peunan Antti saapui paikalle samaan aikaan ja rannasta löytyi myös Karlinin O-P. Hanhi oli yhä paikalla ja sillä näkyi keltainen lukurengas, eli lintu oli samaa saksalaisperäistä porukkaa kuin muutkin viime vuosina Pohjois-Suomessa seikkailleet lumihanhet. Souharinlammelta löytyi myös mm. peräti viisi harmaasorsaa ja kuusi suosirriä.


Kävin Antin kanssa myös Niskanperän tornilla jossa oli myös Mäkisen Anssi. Valtavilla lietteillä tepasteli mm. parisensataa keltavästäräkkiä, 70 liroa, 15 jänkäsirriäistä, 10 lapinsirriä, neljä vesipääskyä ja kaksi tylliä.


Startatessani viimein taas kotia kohti löysin Kuolajokisuusta ryhmän ruotsalaisorneja jotka kävin vielä opastamassa Niskanperälle - heppuja kun tuntuivat kiinnostavan varsinkin paikalla näkemämme jänkäsirriäiset.