maanantai 28. maaliskuuta 2016

25.-28.3.2016 - lapinpöllö ja muita pääsiäistipuja

Pitkänperjantain iltana kävin pitkähköllä pöllöretkellä Kemijärven eteläosissa. Ajelin ensin Peräposiontietä Posion rajalle asti ja lähdin sitten palailemaan Kemijärvelle päin vähän väliä pysähdellen ja mahdollisia pöllöjä kuunnellen. Ajelin myös Ailangan tien leirikeskukselle asti, mutta hyvästä kelistä huolimatta illan saalis jäi vain yhteen Ala-Askanjärven seutuvilla puputtaneeseen helmipöllöön.

Lauantaina kävimme koko perheen voimin Savukoskella Kuivalihamarkkinoilla, jossa ohjelmassa oli mm. suopunginheiton SM-kisojen ja PoroCupin kilpa-ajojen seuraamista. Matkan varrella ei havikseen tarttunut muuta kuin pari Sokanaavan kohdalla lennellyttä korppia. Piipahdimme välillä kotona ja lähdimme sitten iltaa vasten ajelemaan kohti Simojärveä. Koska valoa oli vielä jonkin verran päätin ajaa Kaitavirran kautta, mutta sula vaikutti tyhjältä. Jatkettuamme matkaamme Tuukka kuitenkin huudahti kohta takapenkiltä, että juuri ohittamamme talon pihalla istui langalla iso pöllö. Peruutin aution näköisen talon kohdalle ja siellä toden totta patsasteli komea lapinpöllö.


Jonkin aikaa pöllöä pällisteltyämme jatkoimme matkaamme ja kohta tien varteen pölähti vielä teerikana - vaikka kello oli jo noin 19:30 ja ulkona lähes pimeää. Iltamyöhällä kävin vielä pienellä pöllöretkellä Simojärven rantatiellä, ja pyörähdin myös kuulostelemassa jos löytämämme lapinpöllö olisi ollut äänessä, mutta hiljaista oli.

Sunnuntaiaamuna ajelin lenkin Toivakan pelloilla ja Kaitavirralla. Kaitavirran siltaa ylittäessäni näkyi sulassa jo muutama joutsen, mutta palattuani paikalle olivat linnut kadonneet näkymättömiin ja sillalta näkyi vain neljä karaa.


Kävelin jokivartta jonkin matkaa kunnes näkyviin tuli yksi joutsen, joka mahtoi olla paikalla talvehtinut lintu.


Joen mutkan takaa löytyi myös joutsenperhe, eli vanha pari ja yksi nuori lintu. Pariskunta piti keväthuumassaan välillä melkoista älämölöä, jota yksinäinen vanha lintu tuntui selvästi aristelevan.


Muutamaan kertaan joen vastapuolelta kuului hiiripöllömäistä ulinaa, ja koettaessani kiikaroida puiden latvuksista mahdollista pöllöä löysin taivaalta koillista kohti matkaavan merikotkan.

Kävin päivän aikana läpi vielä Kultisalmen ja Välttämönsalmen sulapaikat, mutta ainoiksi havainnoiksi jäivät appivanhempien piharuokinnalla piipahdelleet hömö- ja talitiaiset sekä muutamat paikalla lennelleet varikset ja viherpeipot.


Lähdimme iltaa vasten palailemaan kotia kohti, ja pyörähdimme samalla Juujärven pohjoispäässä. Heti paikalle päästyämme löytyi sulan päältä komea vanha merikotka, joka lensi melkein ylitsemme jatkaen hiljalleen kohti pohjoista. Sulan reunamilla istui puolestaan 14 harmaalokkia ja 30 varista.

Maanantaina eli toisena pääsiäispäivänä kävin aamulla pyöräilemässä lenkin kaupungilla. Pyörätiet tosin olivat järkyttävän liukkaat, mutta keväinen keli kannusti liikkeelle. Venesataman edustalla pyöri pari harmaalokkia ja Pitkänsillan kupeessa pari korppia, mutta muuten oli vielä hiljaista. Uitonniemen tien varressa juoksennellut valkoinen jänis tosin piristi sekin pyöräretkeä.

Päiväkävely keskustaan ja iltaretki Kalkonniemeen ja Kaisansalmelle eivät nekään mitään uutta tarjonneet - tosin Kalkonniemessäkin istuskeli jo kolme harmaalokkia, eli kyllä se kevät näyttää nyt tulleen tosissaan tännekin.