perjantai 11. maaliskuuta 2016

28.2.2016 - ”Välipäivä”

Sunnuntain ohjelmassa oli paitsi staijailua Styrssillä, myös rallissa havaittujen pikkuharvinaisuuksien bongaamista. Aloitimme paikassa X talvehtineella taivaanvuohella, joka löytyikin nopeasti, ja samassa kohteessa näimme myös peukaloisen ja kuulimme laulavan pikkukäpylinnun. Styrssillä näkyi taas mukavasti ruokkilintuja, ja 40 riskilän ja parinkymmenen ruokin lisäksi ohitsemme muutti kaipaamamme etelänkiislakin.


Kaukana merellä paineli Ruotsin suuntaan myös kaksi määrittämättä jäänyttä hanhea, mutta sitäkin iloisempi kevään merkki olivat kolme mereltä saapunutta merihanhea. Näkyvin lintu oli alli, joita näimme noin tuhat, haahkoja muutti neljä ja mustalintuja yksi. Muuta muuttoa edustivat mm. kahdessa parvessa mereltä tulleet 144 naakkaa. 

Styrssiltä jatkoimme paikkaan Y, jossa oli rallissa nähty lehtokurppa. Tästä linnusta löysimme vain jälkiä, mutta reissu palkittiin pariin otteeseen näkemällämme komealla maakotkalla. 

Gottbyn pelloilta laskimme yhteensä 145 laulujoutsenta ja Kungsöbatterin tien varressa näkyi retken parhaana kokonaissummana kuusi merikotkaa sekä ensimmäiset kuvausetäisyydelle hiippailleet metsäkauriit. Hammaruddan pelloilta löytyi nyt yhteensä 50 räkättirastasta sekä ahvenanmaalaisten viimeksi rallissa näkemä talvehtiva kulorastas. Saman pellon reunassa kopisteli kantoa rengastettu palokärkikoiras. Rantaan päästyämme löysimme sinisorsaparvesta taviparin ja jossakin kaukana lensi kanahaukka. Parhaalle staijipaikalle päästyämme meidät yllätti ohitsemme lentänyt, mutta määrittämättä jäänyt perhonen(!) Merellä olevalla luodolla patsasteli isolepinkäinen ja merellä kellui puolenkymmentä uiveloa.

Maarianhaminaa lähestyessämme päätien yli lensi vielä pari harmaahaikaraa, jonka jälkeen painelimmekin kauppaan täydentämään ruokavarastojamme. Solhemiin päästyämme Aurinko oli jo laskemassa, mutta muiden jäädessä sisälle kävelin jonkin ajan päästä vielä lähirantaan keräämään yöpinnoja Lintuverkossa järjestettyä kisaa varten. 

Iltaruskon kajossa uiskentelikin vielä joitakin telkkiä, tukkasotkia, koskeloita ja sinisorsia, mutta myös yksi oudon pieni vesilintu. Saatuani linnun putkeen määritys varmistui  - lähilahdella kellui pikku-uikku! Soitin muut paikalle kertomatta kuitenkaan mitä olin rannasta löytänyt, ja kohta uikku alkoi vielä huudella komeassa iltavalaistuksessa. 


Komean retkipäivän päätteeksi kävimme vielä kaupungilla pizzalla, jonka jälkeen alkoi taas latautuminen seuraavaa täyttä retkipäivää eli karkauspäivää varten.