sunnuntai 29. syyskuuta 2013

23.-27.9.2013 - tiltaltti ja muita nettituttuja

Alkuviikko hurahti nopeasti etenkin erilaisten luottamustoimien merkeissä, sillä maanantai-iltana oli pitkä kaupunginhallituksen kokous ja tiistaina ja keskiviikkona vietettiin Pyhätunturissa Lapin kunta- ja aluekehityspäiviä. Maanantaina ehdin sentään sen verran vilkaista kotipihalle, että laskin keittiön ikkunan takaa 15 pikkuvarpusta, ja tiistaiaamuna koululle kävellessäni kyhjötti Ahvensalmen kentän keskellä kapustarinta.

Keskiviikkona Pyhältä palattuani sekä torstaina ja perjantaina koulun jälkeen rengastelin taas pihalintuja, joita näyttikin olevan mukavasti liikkeellä. Hauskin verkkovieras oli tiltaltti, jonka sain hyppysiini torstaina.


Viherpeippojen liikehdintä alkoi pikkuhiljaa kiihtyä, ja parikymmentä lintua saikin loppuviikon aikana renkaan. Toiseksi runsain verkkolaji oli vihervarpunen, jotka kaikki olivat vanhoja sulkasatoisia lintuja, jotka olivat parhaillaan sulkimassa uloimpia käsisulkiaan.


Muita rengastuslajeja olivat tali- ja sinitiainen sekä järripeippo. Yhdellä nuorella sinitiaisella näkyi pyrstössä poikeuksellisen voimakas vaalea "kasvujuova".


Loppuviikon linnuista rengastuksia oli 44 ja omia kontrolleja 23 - eli iso osa linnuista oli jo vanhoja tuttuja. Yksi niistä oli tämä syksyllä 2010 rengastamani hömötiainen.  



Loppuviikosta tuli vielä yksi mukava rengaskontrollikin, kun kuulin kesällä 2012 rengastamani kemijärveläisen kotkanpojan havaitun joulukuussa Alajärvellä.