sunnuntai 8. syyskuuta 2013

12.-28.8.2013 - piharengastelua ja rengaslöytöjä

Lukuvuoden alku oli kaikin puolin kiireinen, ja samalla alkoivat myös monenlaiset luottamustoimet. Myös kesältä rästiin jääneet paperihommat, kuten kotka- ja muuttohaukkalomakkeiden täyttäminen ja matkalaskujen teko työllistivät jonkin verran. Elokuu tosin on yleensä muutenkin linturintamalla melko hiljainen, mutta pääosin oma harrastukseni keskittyi nyt vain kotipihan pikkulintujen seuraamiseen. Loppukuu toi pihapiiriin myös viherpeipot, ja sain niitä renkaisiinkin 58 linnun verran.


Muita elokuun puolivälin ja lopun rengastuksia edustivat 14 varpusta, 6 talitiaista, 3 pikkuvarpusta, 2 sinitiaista ja keltasirkkua sekä yksittäiset hömötiainen, sinirinta ja pajulintu. Näistä kaksi viimeksimainittua osuivat verkkoon 16.8. - ja samana päivänä piipahti keittiön ikkunan takana olleessa kuuden metrin pikkulintuverkossa myös varpushaukka, joka tosin ehti harmittavasti karata ennen kuin sain sen hyppysiini.




Piipahdin sentään 18.8. Jätevesijärvellä, jossa kahlaajia edustivat 2 tylliä, 4 töyhtöhyyppää, 2 suokukkoa, 2 taivaanvuohta ja liro. Lisäksi vesilintujen seasta löytyi yksinäinen lapasorsa. Samana iltana pyörähdin myös mutkan Kuumalammella, jonka rannasta lähti lehtokurppa. Jakson viimeinen Tiiraan merkitsemäni lintuhavainto oli pähkinähakki, joka ylitti 19.8. koulumme välituntipihan juuri kun koko koulun väki oli ryhmittäytynyt paikalle yhteiskuvaa varten.

Loppukuun kohokohtiin kuuluivat Rengastustoimistosta tulleet kevätkauden löytötiedot, jotka sisälsivät pari yllätystäkin. Simojärvellä edelliskesänä rengastamani nuoret harmaalokit oli havaittu Norjassa ja Tanskassa ja viime syksynä meillä tovin hoidossa ollut ja kotipihaan vapauttamani turturikyyhky oli löytynyt päivälleen puoli vuotta myöhemmin eli huhtikuun lopulla kuolleena Taivalkoskelta. Lisäksi löytötiedot kertoivat, että huhtikuun alussa Ahvenanmaalla näkemämme kaularengasjoutsen oli rengastettu lähes 14 vuotta aikaisemmin Ikaalisissa.