sunnuntai 29. syyskuuta 2013

29.9.2013 - pläidäennätys

Sunnuntaina lähdin heti aamutuimaan kiertelemään lähialueen parhaita lintukohteita. Ajankohta ja kelikin olisi ollut otollinen ties minkämoisille rariteeteille, mutta mitään maatamullistavaa ei kuitenkaan löytynyt. Jotain sentään kuitenkin...

Ajelin ensin Kalkonniemeen, jossa näkyi vain muutama joutsen ja yksinäinen harmaalokki. Imposenniemen pelloiltakaan ei löytynyt kuin kuuden niittykirvisen parvi. Isokylän alue olikin sitten aika nopeasti tsekattu ja kohta löysin itseni suljetun sellutehdasalueen jätevesijärveltä. Lajisto oli täälläkin niukkaa, mutta vesilintuja oli runsaasti. Aluksi minua säikähtäneet linnut velloivat järven yllä, mutta onnekseni ne laskeutuivat keskelle allasta, joten pääsin laskemaan ne hyvin. Sinisorsia oli ennätysrunsaasti, eli peräti 260 kappaletta! Taveja oli 140, mutta muiden lajien määrät olivatkin sitten vaatimattomat, eli haapanoita näkyi kaksi ja jouhisorsaa, tukkasotkaa ja telkkää vain yksi kutakin.

Seuraava pysähdyspaikkani oli Alakallaanvaaran ranta, josta ei komeasta maisemasta huolimatta löytynyt mitään kuikkaa kummempaa.


Täältä jatkoin Pitkänsillan entiselle pumppaamolle (jonne pitäisi ennen pitkää tulla lintutornikin - näin on mm. valtuusto- ja lautakuntatasolla jo päätetty).


Pitkänsillan ympäristössä näkyi kaksi kuikkaa, 70 uiveloa, 30 mustalintua ja erinäinen määrä isokoskeloita jne. Myös joutsenia oli jo runsaasti, mutta niin kaukana ja pahasti saarten takana, että sain laskettua sieltä "vain" 400 lintua. Todellinen määrä oli kuitenkin todennäköisesti tätä huomattavasti suurempi. Taiteilijaniemestä ja Riekonniemestä näin vielä yhden (ja saman) nuoren härkälinnun ja Pöyliöjärvellä uiskenteli ainakin 90 isokoskeloa.

Kotiin saavuin aika tarkalleen puoliltapäivin ja viritin samalla lintuverkot pyyntiin. En ehtinyt kuin istahtaa kahvipöytään kun pihalle ilmaantunut harakka sai vipinää aikaan. Singahdin pica picaa linnun perään ja kohta se olikin sitten verkossa.


Rengastelin lintuja nelisen tuntia ja saaliiksi kertyi mukavat 24 rengastusta ja 10 omaa kontrollia, lajiston ollessa samaa kuin edellispäivinä.