sunnuntai 10. marraskuuta 2013

10.11.2013 - Simojärven syyslaskenta

Lauantai meni pääosin kotioloissa kokeita korjatessa, joskin rengastin siinä sivussa pihalta jokusen tali-, sini- ja hömötiaisen, pikkuvarpusen ja viherpeipon. Myöhään iltapäivällä ajelimme Simojärvelle, jota ennen pyörähdin kiikaroimassa Pitkänsillan ainoan pienen sulan, jossa pulikoi tukkasotka ja neljä sinisorsaa ja sen ympärillä nyhjötti 17 joutsenta.

Sunnuntaiaamuna appiukko nakkasi minut Aittoniemeen, josta lähdin Simojärven laskentareitilleni. Järvi oli yllätyksekseni vielä isoilta osin sula, ja heti lähtöpisteestä näin ohi lentävän joutsenperheen ja kuuden isokoskelon parven.


Aittoniementien paras havainto oli tienvarsimännystä karannut koppelo. Välillä oli pitkään todella hiljaista, ja linnut tuntuivatkin olevan aivan kateissa. Mustaniemen tyvellä, kun pysähdyin kuuntelemaan jostain kaukaa kuulunutta tiaisen ääntä, huomasin kuitenkin aivan lähelläni männyssä kyhjöttävän koppelon. Samalla viereiseen puuhun lennähti puukiipijä, läheiseen puhelintolppaan käpytikka, lähimäntyyn ilmaantui hömötiainen ja jostain kauempaa kantautui harakan naurua. Eli oli niitä lintuja sittenkin…

Hautaniemen tyvellä kuulin kaukaa pellon takaa pyrstötiaisen sirinää ja narsketta, mutta lähtiessäni seuraamaan ääntä se katosi, ja paikalla olleiden pyrstäreiden lukumäärä jäi arvoitukseksi. Jyriniemen tyveltä taas löysin paikallisen maatalon ruokinnalta yllätyksekseni järripeippokoiraan ja lähipellon takana istuskeli puun latvassa teerikukko. Keli oli koko laskennan ajan muutaman asteen plussan puolella, mutta maassa oli edellispäivien jäljiltä useampi sentti lunta. Lumijäljistä saattoikin nähdä, että tiellä oli aivan vasta kulkenut myös metsäkauris.

Laskennan toinen puukiipijä pyrähti tien yli puun kylkeen lähellä Sääskilahtea, ja reissun viimeiset linnut laskin yltyneessä vesisateessa anoppilan pihalta, jossa pyöri yhteensä lähes parikymmentä hömö- ja talitiaista sekä yksinäinen närhi. Laskennan lopuksi kävin vielä putkella tarkistamassa yhden kaukana järvellä näkemäni mahdollisen vesiäisen, mutta sen ajolenkin ainoaksi havainnoksi jäi tien varressa pällistellyt kettu. 


Kaikkiaan Simojärven laskentareitillä tulivat vastaan seuraavat linnut: laulujoutsen 7, isokoskelo 6, teeri 1, metso 2, käpytikka 3, pyrstötiainen 1, hömötiainen 26, sinitiainen 3, talitiainen 29, puukiipijä 2, närhi 6, harakka 4, korppi 2, järripeippo 1 ja punatulkku 5.

Ajelimme päivän hämärtyessä kotiin Kemijärvelle, mutta ajokeli oli niin kehno, että lisähaviksia ei kertynyt. Sen sijaan pikakäynti juuri illan pimetessä (klo 15:45) Pitkälläsillalla kertoi, että tukkasotka, sinisorsat ja kolme joutsenta olivat edelleen paikalla alueen ainoan pienen railon luona.