tiistai 5. marraskuuta 2013

2.11.2013 - Kemijärven keskustan syyslaskenta

Lauantaiaamuna olin liikkeellä heti aamun valjetessa, sillä lähdin tekemään perinteistä keskusta-alueen syyslintulaskentaa Uinon Kaukon vanhalle laskentareitille. Reitin alkupiste oli Uinojen pihassa ja sinne lompsittuani näinkin heti Kaukon, joka oli tullut sopivasti hätistelemään oravaa pois ruokinnaltaan. Laskenta alkoikin sitten mukavasti kahvipöydästä pihalintuja katselemalla, ja vasta kun ruokinnan linnut oli koiraspeippoa myöten saatu ynnättyä, jatkoin reitilleni.

Seuraavat paremmat havikset tulivat heti Sairaalanrantaan päästyäni, sillä ensin huomasin jäällä nököttävän merikotkan ja sitten kaukana olevasta railosta erottui parvi joutsenia. Seuraavat aamukahvit hörppäsinkin kohta kotona, samalla kun retken lajivalikoima laajeni mm. pihallamme ruokailleella viiden keltasirkun parvella.


Seuraavalla siirtymäosuudella oli pitkään varsin hiljaista - eli vain peruslajistoa tuli vastaan, mutta Urheilukadulla lensi sentään närhi ja Kiertotiellä räkättirastas. Edellispäivänä jäätyneeksi toteamani Pöyliöjärven railoissa näkyi kuitenkin yllätyksekseni kaksi vesilintua, jotka jo kiikarilla määritin alustavasti isokoskeloksi ja taviksi, mutta varmistin vielä määritykset soittamalla emännän pyörähtämään kaukoputken kanssa paikalla.

Hyvien lajien tulo jatkui Puustellin kohdalla, jossa lintulaudan alla värjötteli järripeipponaaras. Suurimman yllätyksen koin kuitenkin vasta ABC:n rannassa, jossa pienen sulan äärellä olevalla lietteellä tepasteli komea talvipukuinen kottarainen, joka hetken sitä ihmeteltyäni otti siivet alleen ja paineli kohti keskustaa.

Pitkääsiltaa lähestyessäni näin jo kaukaa sillan alla uiskentelevat kaksi telkkää, mutta vasta sillan tyvelle päästyäni tajusin myös sen pohjoispuoleisen sulan lintujen määrittyvän kaukoputken avulla reitilleni. Tämä tietenkin räjäytti pankin, sillä sulassahan oli ollut viime päivinä ennätysmäärät vesilintuja - ja oli edelleenkin!!


Lopulta laskentareittini lajimäärä nousi jopa 30:een ja lintuyksilöitäkin ropisi reitille yhteensä 651. Kaiken kaikkiaan keskustan laskennassa näkyivät seuraavat linnut: laulujoutsen 100, haapana 2, tavi 1, sinisorsa 145, tukkasotka 3, lapasotka 1, alli 1, mustalintu 7, telkkä 15, uivelo 1, isokoskelo 1, merikotka 1, kesykyyhky 4, käpytikka 6, räkättirastas 1, hömötiainen 8, sinitiainen 14, talitiainen 107, närhi 1, harakka 22, varis 29, korppi 6, kottarainen 1, varpunen 68, pikkuvarpunen 19, peippo 1, järripeippo 1, viherpeippo 68, punatulkku 12 ja keltasirkku 5. Eli aivan huikea lajikavalkadi kun otetaan huomioon, että eletään jo marraskuuta ja ollaan sisämaassa ja vieläpä Napapiirin pohjoispuolella! :-)