lauantai 2. marraskuuta 2013

29.10.-1.11.2013 - sulassa sovussa…

Lokakuu loppui, mutta Pitkänsillan pohjoispuolen sula säilyi yllätyksekseni ennallaan ja myös vesilinnut viihtyivät edelleen paikalla - jopa marraskuun puolelle asti. Ilmeisesti poikkeuksellisen alhaalla oleva vesi aiheutti Kemijokeen ja -järveen epätyypillisiä virtauksia, jotka pitivät viimeisiä sulapaikkoja avoinna huomattavasti normaalia pidempään? Tiistaina käväisin paikalla vain pikaisesti, mutta torstaina ja perjantaina ehdin laskea sulan linnut sekä tsekata myös Pöyliöjärven tilanteen.

Pitkänsillan sulapaikoissa näkyi torstaina 53 ja perjantaina 79 joutsenta. Molempina päivinä laskin paikalta 140 sinisorsaa, joiden lisäksi sulasta löytyivät myös kaksi haapanaa, tavi, kolme tukkasotkaa, lapasotka, kaksi allia, uivelo ja enimmillään kuusi mustalintua sekä 22 telkkää.

Pöyliöjärvi oli torstaina vielä suurimmalta osaltaan sulana ja siellä näkyi ainakin 26 isokoskeloa, neljä allia ja pari telkkää. Järvi kuitenkin jäätyi seuraavan yön pikkupakkasessa niin, että jäljelle jäi vain pari pientä railoa, joiden turvin paikalla sinnitteli perjantaina enää yksinäinen isokoskelo.

Keskiviikkona ja torstaina pyydystelin myös tovin pihalintuja. Keskiviikon mainittavin lintu oli nokkavikainen hömötiainen…


… ja torstain kuvauksellisin pihavieras oli viehkeä keltasirkku. 


Torstai-iltana järjestettiin Pyhätunturin Naavassa Pyhä-Luoston aluetta käsittelevä valtuustoseminaari Kemijärven, Pelkosenniemen ja Sodankylän päättäjille. Pidin siellä puheenvuoron sen puolesta, että kansallispuistoa laajennettaisiin lähialueen soille. Näillä soillahan monet matkailua tukevat rakenteet, kuten pitkospuut ja lintutornit, ovat jo valmiina, mutta näiden hienojen luontokohteiden markkinointi on ollut hyvin vähäistä ja matkailijat näin ollen puuttuvat. Tutkitusti kansallispuistot houkuttelevat (varsinkin kansainvälisiä) matkailijoita huomattavasti paremmin kuin "pelkät" Natura -alueet, mikä on jo nähty mm. Ylläksellä. Eli kun Ylläs-Aakenuksen Natura -alueet liitettiin Pallas-Ounastunturin kansallispuistoon alueen kesämatkailu moninkymmenkertaistui. Pyhä-Luoston kansallispuiston laajentaminen lisäisi varmasti kesämatkailua ja yöpymisvuorokausia alueella, eikä irrallisten suojelualueiden liittämisen puistoon pitäisi olla mikään ongelma. Koostuuhan mm. Syötteen kansallispuisto monista toisistaan erillään olevista sirpaleista. Toivottavasti ajatus jäi itämään useammallekin paikalla olleelle viranhaltijalle ja kuntapäättäjälle, sillä kansallispuiston laajentaminen ympäröiville luonnonsuojelualueille hyödyttäisi mielestäni niin alueen luontoa kuin asukkaitakin.