torstai 25. elokuuta 2016

10.-18.8.2016 - arjen alkua

Keskiviikkona koulutyö käynnistyi jo toden teolla, ja ensimmäisten arkiviikkojen retkeilyintoon vaikuttivat jossakin määrin negatiivisesti myös käynnissä olleet Rion olympialaiset. Torstaina sain koululle viestin K-supermarket Kauppapaikan hedelmätiskiltä löytyneestä eksoottisen näköisestä hepokatista, jonka kävin hakemassa hoitooni. Laitoin otuksesta kuvan Oulun hyönteiskerhon Facebook -sivuille, jossa laji tunnistettiin puistohepokatiksi tai joksikin sitä muistuttavaksi keski- tai eteläeurooppalaiseksi lajiksi. Otus oli tavattu ensimmäisen kerran espanjalaisten mandariinien luota, joten saattoihan se olla saapunut vaikkapa juuri niiden mukana...


Lauantaina kävin pyöräretkellä Jätevesijärvellä, jonne mennessä näin Kallaanvaaran koulun alamäessä neitoperhosen ja Keitele Groupin alueella laidunsi jälleen muutamia poroja.


Altaalla oli taas melkoinen kuhina. Vesilintuja edustivat mm. 225 haapanaa, 130 tavia, 10 sini- ja 10 jouhisorsaa, kaksi lapasorsaa, 70 tukkasotkaa, 90 telkkää ja 14 uiveloa. Punasotkan poikaset, joita näkyi nyt neljä kappaletta, tekivät alueella jo lentoharjoituksia. Kahlaajia edustivat töyhtöhyyppä, 7 tylliä ja liroa, neljä suokukkoa, kaksi lapinsirriä ja rantasipiä sekä taivaanvuohi. Altaan päällä pyörähti vanha merikotka ja näkyipä siellä varpushaukka ja tervapääskykin. Myös rantapuskissa oli vilkasta, sillä niissä pyöri ainakin 25 viherpeippoa, 20 pajulintua ja kolme sinirintaa.

Paluumatkalla Pitkänsillan edustalla näkyi 7 härkälintua, pilkkasiipinaaras, kaksi kalatiiraa (vanha ja nuori) sekä nuori pikkulokki. ABC:n rannassa lenteli puolestaan nuori naurulokki, Hannantien edustalla kahlaili kaksi tylliä ja uimarannalla kaksi pikkutylliä.

Myös sunnuntaina pyörähdin pyörällä kaupungilla. Järvellä uiskentelivat jo tutuiksi tulleet joutsenpoikueet ja Hannantien pysäkille näkyi tyllien ja rantasipin lisäksi ampuhaukka. Riekonniemestä löysin kaukana Tohmon suunnalla kaartelevan kanahaukan ja Pöyliöjärven lajistoa edustivat edellispäivän pikkutyllien lisäksi mm. 12 harmaalokkia ja kaksi kaakkuria.

Alkuviikon koulumatkapyöräilyjä piristivät puolestaan mm. venesatamassa laiduntaneet porot.


Sähköposti toi viikon varrella taas muutamia rengaslöytöjä kesällä 2015 täällä Kemijärvellä rengastamistani linnuista. Yksi muuttohaukkanuorukainen oli kohdannut jo tiensä pään Saksassa, mutta ilahduttavampia havaintoja olivat rengastajan Virossa kontrolloima punatulkku ja niin ikään Saksasta löytynyt vihervarpunen.

Torstaina koululla oli jo koulukuvaus, ja järjestäydyttyämme pihalle peruskoulun yhteiskuvaa varten lepatteli ylitsemme neitoperhonen. Iltapäivän välituntivalvonnan kruunasi puolestaan kaksi pihan ohi lentänyttä pähkinähakkia ja alkuillan pyörälenkillä näkyi taas ampuhaukkakoiras - nyt venesatamassa.