torstai 25. elokuuta 2016

21.8.2016 - Mellanaavan lintusia

Sunnuntaina herätys oli taas kello 03, jolloin alkoi myös olympialaisten keihäsfinaali. Pakkailin kamani autoon koko yön jatkuneen sateen vielä ropistessa, mutta ajettuani asemalle keli näytti jo paremmalta - kuten oli luvattukin. Saatuani verkot pyyntiin alkoi kuitenkin taas sataa, ja jouduin laittamaan osan verkoista joksikin aikaa pauloille samalla kun hain aamuvirkuimmat linnut rengastettaviksi.

Aamun ensimmäisten lintujen joukossa oli taas pikkusirkku - nyt sulkasatoinen vanha lintu - jota kuvatessani saapui Holapan Raimokin sopivasti paikalle.


Kohta linnun vapautettuamme paikalle saapui myös Osmosen Olli, joka oli Sirjolan Eskon kanssa perustanut koko rengastusaseman - ja hyvää työtä he olivat kyllä tehneetkin, sillä asemarakennus oli oikein hyvä, verkkolinjat järkevästi sijoitetut ja hyvin raivatut ja verkkokepit jämerät ja helppokäyttöiset. Käytin tänäkin aamuna vain kymmentä verkkoa, vaikka keppejä olisi ollut valmiina jo neljälletoista, ja jokunen valmiiksi raivattu hyvännäköinen paikka oli vielä ilman keppejäkin. Jos avustajia olisi ollut käytössä olisi verkkomäärää voinut helpostikin kasvattaa.

Raimon tavoitteena oli ollut päästä kuvaamaan sinirintoja, ja niitä oli tänäkin aamuna ihan mukavasti tarjolla.


Raimon kuviin päätyi tosin myös rengastajakin...


Epävakainen sää aiheutti sen, että lintuja tuli nyt selvästi edellisaamua vähemmän, joten ehdin kiertää Ollin kanssa aluetta vähän laajemmin, ja näimme mm. kaksi varpus- ja kaksi sinisuohaukkaa.

Muiden lähdettyä saapui sitten Eskokin paikalle. Fiksatessani yhtä verkkokeppiä uuteen paikkaan kuulin vielä lapinkirvisen, mutta pian puolen päivän jälkeen alkoi lintujen liikkuminen olla niin vähäistä että aloin ottaa verkkoja alas. Silti aamun rengastussaalis oli ihan mukava eli 48 lintua, jotka osuivat lajeittain seuraavasti: sinirinta 17, pajusirkku 16, niittykirvinen 4, pajulintu 4, leppälintu 2, laulurastas 1, punakylkirastas 1, räkättirastas 1 ja järripeippo 1.Lähdin asemalta suoraan kotimatkalle, joskin piipahdin taas pikaisesti Kaunispäällä ja Porttipahdan padolla. Havikseen asti pääsivät vain Porttipahdan sääksi ja 33 isokoskeloa, Peurasuvannossa lennellyt räystäspääsky ja Pelkosenniemen kuntarajan kieppeillä vastaan lentänyt hiiripöllö - joka näyttäytyi itse asiassa lähes täsmälleen samassa paikassa jossa näin hiiripöllön myös huhtikuussa Varangilta palatessamme.