torstai 25. elokuuta 2016

19.-20.8.2016 - Mellanaavan aloitus

Perjantaina lähdin heti koulupäivän jälkeen ajelemaan kohti pohjoista. Ivalon Mellanaavalle oli rakennettu kesän aikana rengastusasema, ja minut oli pyydetty ensimmäisenä rengastajana testaamaan sitä. Matka sujui joutuisasti olympialähetyksiä kuunnellessa, ja ainoiksi haviksiksikin päätyivät vain Kairalassa näkynyt iso varisparvi ja Porttipahdan padolla lennelleet naurulokit. Iltasella saavuin Ivaloon, kävin kaupassa ja majoituin Sirjolan Eskon ja Annikin rantamökkiin. Kävin vielä koko asemahankkeen ideoineen Eskon kanssa katsomassa aseman virkaa toimittaneen työmaaparakin sijainnin ja verkkopaikat, ja sitten aloinkin koota voimia aikaista herätystä varten.

Aamukolmelta kömmin ylös ja aamupalan syötyäni ajoin Jätevedenpuhdistamon portille, kävelin asemalle ja aloin pistää verkkoja pyyntiin samalla kun kuuntelin radiosta yön yleisurheilufinaaleita. Pientä häikkää aiheutti se, että verkkokepit oli laitettu paikalleen mittanauhan avulla, ja jouduin siirtämään lähes joka toisen kepin paikkaa, että sain venytettyä verkot paikoilleen. Joskus aamuviiden maissa olin saanut mukanani kantamani yhdeksän verkkoa pyyntiin, ja laitoin hetken mielijohteesta mukana tuomani mankan aseman pihalle soittamaan pikkusirkun laulua. Ja melkein saman tien lähiverkkoon pölähtikin pari lintua, joista toinen oli pikkusirkku!


Aamun valjettua lintuja alkoi liikkua oikein mukavasti, joten tekemisestä ei ollut pulaa kiertäessäni verkkoja ja mitatessani ja rengastaessani lintuja asemalla. Eskokin saapui paikalle jo aamuvarhaisella, ja samantien verkkoon pölähti aamun toinen mukava yllätys - valmiiksi renkaallinen vanha pajusirkkukoiras! Pajusirkku vaikuttikin olevan aamun valtalaji, joskin kohta alkoi verkoista tulla hyvin myös sinirintoja ja mahtuipa aamulintujen joukkoon leppälintu ja västäräkkikin.Myös Honkolan Juhani oli saapunut alueelle ekopinnaretkelle, ja ottikin minusta muutaman ruudun juuri kun olin rengastamassa vanhaa lapintiaispariskuntaa.
Paikallisista harrastajista myös Sydänmetsän Mauri piipahti asemalla katsomassa miten hyvin rengastustoiminta oli lähtenyt paikalla käyntiin - ja hyvinhän se lähti... Varsinkin kun älysin viimein laittaa kymmenennenkin verkon pyyntiin aivan aseman vierustalle, jossa lintuja näytti liikkuvan kaikkein parhaiten. Keli oli erittäin hyvä ja lintuja tuli tasaisesti alkuiltapäivään asti, jolloin niiden tulo loppui viimein kuin seinään. Päivän rengastussaaliiksi kertyi mukavat 101 lintua, jotka jakaantuivat lajeittain seuraavasti: pajusirkku 33, sinirinta 31, pajulintu 22, talitiainen 4, hömötiainen 3, leppälintu 2, lapintiainen 2, västäräkki 1, laulurastas 1, räkättirastas 1 ja pikkusirkku 1.


Verkkokierroksilla ehdin havaita lisäksi vain sinisuohaukan, piekanan ja kuolleen vesipäästäisen.


Viimeinenkin verkko oli otettu pois pyynnistä iltapäivällä noin kello 16 aikoihin, ja loppupäivä meni taas Sirjoloilla varsin leppoisissa merkeissä - eli syöden, saunoen ja olympialaisia katsoen.