sunnuntai 7. elokuuta 2016

29.7.2016 - Kilpisjärven mahtava Saana...

Perjantaiaamuna jätimme taas Hetan ja lähdimme ajelemaan kohti Kilpisjärveä. Matkan varrella pysähdyimme Mannakosken lintutornilla, jonka rakentamisesta olin tehnyt aikoinaan valtuustoaloitteen Enontekiön kunnanvaltuustossa. Näkymä Muonionjoen puolelle oli ihan oivallinen, mutta alkuperäinen tavoitteeni siitä, että tornilta näkisi hyvin myös Jietajängälle oli toteutunut vain osittain. Kunnan kannattaisikin vielä a) laittaa Käsivarrentien levikkeelle opaste tornille ja b) kaataa kokonaan tornin ja jängän väliset puut.

Komeista maisemista huolimatta lintumaailma tornilla oli hiljainen - kirjasin ylös vain rantasipin ja sinirinnan.

Majoituttuamme Kilpisjärvelle Arctic Polar -lomakylään lähdimme pikapuolin kiipeämään kohti Saanan lakea.
Taival oli totutun pitkä ja kivinen, mutta oikein miellyttäväksi heittäytynyt sää ja komeat maisemat korvasivat kyllä kiipeämisen vaivan. Rinteen yllä lenteli räystäspääskyjä ja myös aivan tunturin laelta näkyi muutamia lintuja, jotka olivatkin juuri niitä lajeja joita olin toivonutkin näkeväni - eli parin pulmusen lisäksi löysimme kahdesta paikasta kiirunan.
Laskeutuessamme kohti Kilpisjärveä löytyi polun varresta vielä kiirunapoikuekin, jonka emo piti jälkikasvuaan silmällä läheisen kallion päältä.

Saanan tyvellä tunturikoivikossa vilahteli nuoria sinirintoja ja tunturipurojen varressa kasvoi Väinönputkia.Palattuamme takaisin kylälle kello näytti jo iltayhdeksää, joten ainoa auki ollut ruokapaikka oli Lapland Hotel Kilpis - mutta niillä eväillä palautuikin kyllä nopeasti pitkästä kävelylenkistä.